Βάλσαμο των Ιμαλαΐων: Το φυτό που εκρήγνυται!

Το βάλσαμο των Ιμαλαϊών

Το Impatiens glandulifera, κοινώς γνωστό ως Βάλσαμο των Ιμαλαΐων είναι ένα παράξενο φυτό με ένα πολύ περίεργο σύστημα αποικιοποίησης – οι λοβοί του φυτού κυριολεκτικά εκρήγνυνται όταν κάποιος τους αγγίξει ή έρθουν σε επαφή με άλλα φυτά, πτηνά κλπ. και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 7 μέτρα μακριά προς κάθε κατεύθυνση.

Himalayan Balsam: Impatiens glandulifera. Seeds being shot out from " exploding" seed pod: Imaging the Invisible

Balsam BBQ! | Scottish Wildlife Trust

Διαβάστε επίσης: Χαρουπιά: Το δέντρο που δεν καίγεται!

Impatiens glandulifera – Βάλσαμο των Ιμαλαΐων – Χαρακτηριστικά

Impatiens glandulifera - Wikipedia

Το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό του περίεργου φυτού του επιτρέπει να εξαπλωθεί γρήγορα και δυνητικά μπορεί να φτάσει σε ύψος άνω των 3 μέτρων, περιορίζοντας  όλα τα υπόλοιπα είδη φυτών μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή εξάπλωσή του στον κόσμο, γιατί παρότι είναι ένα διεισδυτικό ζιζάνιο, είναι πολύ ελκυστικό γιατί έχει όμορφα πορφυρά λουλούδια.

Διαβάστε επίσης: Οι φοίνικες που “περπατούν” στην πραγματικότητα…

Βάλσαμο των Ιμαλαΐων

Perierga.gr - Το φυτό... που εκρήγνυται

Το Βάλσαμο των Ιμαλαΐων εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1839 ως φυτό θερμοκηπίου, αλλά χρειάστηκαν μόνο μερικές δεκαετίες για να ξεφύγει και να φτάσει το φυσικό περιβάλλον. Εκτός από τα όμορφα λουλούδια του, οι λοβοί που εκρήγνυνται το έκαναν ιδιαίτερα ελκυστικό, τόσο που υπήρξε μια εποχή που το φυτό κυκλοφόρησε στο εμπόριο ως ένα μοναδικό αξιοθέατο για τα παιδιά, με την ονομασία «Εκσφενδονιστικό φυτό» και παρά τις ήδη γνωστές επιθετικές τάσεις του απέναντι στα υπόλοιπα φυτά και λουλούδια, οι άνθρωποι εξακολουθούν να θαυμάζουν το περίεργο φυτό και τη μοναδική του ιδιότητα να εκρήγνυται.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 πιο ακριβά λουλούδια στον κόσμο!

30+ Free Impatiens Glandulifera & Himalayan Balsam Images

Όταν είναι ώριμοι οι λοβοί του περίεργου φυτού εκρήγνυνται με την παραμικρή διέγερση, ακόμα κι όταν έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δάχτυλο. Κάθε φυτό έχει δεκάδες λοβούς που περιέχουν κατά μέσο όρο 800 σπόρους, οπότε ένα μεγάλο Βάλσαμο των Ιμαλαΐων μπορεί να περιέχει έως και 30.000 σπόρους-σφαίρες. 

Πρόκειται για ένα φυτό που διαθέτει έναν από τους πιο συναρπαστικούς εξελικτικούς μηχανισμούς που συναντώνται στη φύση.

Exploding seed pods - Himalayan balsam Impatiens glandulif… | Flickr

Δείτε πως εκρήγνυται το φυτό Impatiens glandulifera!

Πηγή

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα