Το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς» τι είναι;
Το σύνδρομο της “άδειας φωλιάς” είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι γονείς νιώθουν συναισθήματα θλίψης και απώλειας όταν το τελευταίο τους παιδί ενηλικιώνεται και φεύγει από το σπίτι.
Αυτή η μετάβαση φέρνει αναπροσαρμογές στις δυναμικές μεταξύ των μελών της οικογένειας αλλά και αλλαγές στο σύστημα της. Οι ρόλοι αναδιαμορφώνονται και η ταυτότητα της οικογένειας αλλάζει. Τα παιδιά γίνονται πιο ανεξάρτητα, περνούν λιγότερο χρόνο με τους γονείς τους και οι γονείς από την άλλη πλευρά προσπαθούν να διαχειριστούν ότι πλέον έχουν λιγότερο έλεγχο πάνω στα παιδιά τους και αναζητούν τρόπους να επανεφεύρουν το ρόλο τους ως γονείς ενήλικων παιδιών πια. Τα συναισθήματα ποικίλα.
Διαβάστε επίσης: Πως περνάς σε ένα παιδι κριτήρια;
Το παράδοξο του σύνδρομου της φωλιάς
Από τη μια οι γονείς αναγνωρίζουν ότι η ανεξαρτησία των παιδιών είναι απαραίτητη αλλά από την άλλη νοιώθουν αδιαφορία και πως ο ρόλος τους πλέον αποδυναμώνεται. Το αίσθημα απώλειας και αποχωρισμού που αισθάνεται ο γονέας καθώς βλέπει την καθημερινότητα, που ως τώρα γνώριζε να αλλάζει, του προκαλούν δυσκολία στην οργάνωση της καθημερινότητας του αλλά και μεταβολές στη σχέση των ζευγαριών.
Διαβάστε επίσης: Πόση ώρα επιτρέπεται στα παιδιά να περνούν μπροστά σε μία οθόνη;
Η άδεια φωλιά όμως δεν προκαλεί μόνο θλίψη.
Μπορούμε να δούμε τη θετική πλευρά της, αρχικά αναγνωρίζοντας ότι τα παιδιά δεν είναι κτήμα μας και είναι επιτυχία μας η ανεξαρτητοποίηση τους. Κατά δεύτερον το ζευγάρι μπορεί να εστιάσει στον επιπλέον ελεύθερο χρόνο που έχει και να εμπλουτίσει τα ενδιαφέροντα του έτσι ώστε να αναπτύξει τη συντροφικότητα και τη συζυγική σχέση. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλες οι σχέσεις έχουν μεταβατικά στάδια! Μεταβατικό και μάλιστα εξελικτικό στάδιο είναι και αυτό της άδειας φωλιάς και επιβεβαιώνει ότι η οικογένεια μπορεί να δέχεται μεταβολές και να αλλάζει η δυναμική της, αλλά παραμένει πάντα η Εστία όλων!
Αλεξία Κιουρτσίδου