Το πρώτο Ελληνικό αυτοκίνητο και η ιστορία του!

Το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα 11

Το ελληνικό αυτοκίνητο “Attica” άνηκε σε μία από τις θυγατρικές της εταιρείας Bioplastic, του Γιώργου Δημητριάδη, με έδρα στο Μοσχάτο και παρά το γεγονός ότι ένα μοντέλο του ήταν πολύ δημοφιλές, φρέναρε απότομα την παραγωγή του.

Attica 200 – η απλότητα στα ελληνικά - 4troxoi.gr

Ο Γιώργος Δημητριάδης, το 1958, σχεδίασε και κατασκεύασε, ένα τετράτροχο ελαφρύ επιβατηγό όχημα (μοντέλο 505), με την πρόθεση να μπει στην παραγωγή. Όμως, η τότε υψηλή φορολογία για τα τετράτροχα επιβατικά οχήματα στην Ελλάδα δεν του επέτρεψε να προχωρήσει.

Το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα
Το μοντέλο 505

Διαβάστε επίσης: Ταχύμετρο: Η Ελληνική προέλευση και η εξέλιξη του

Ελληνικό αυτοκίνητο “Attica”: Το τρίτροχο όχημα που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας

Έτσι, αποφάσισε να επικεντρωθεί στην παραγωγή τρίτροχων οχημάτων, στα οποία η φορολόγηση ήταν όμοια με εκείνη των μοτοσυκλετών. Το 1962, κάτω από την σκέπη της Γερμανικής εταιρείας Fuldamobil, ο Δημητριάδης ξεκίνησε την παραγωγή ενός τρίτροχου επιβατηγού μοντέλου του Attica 200, όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας. Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε με μερικές παραλλαγές από το αρχικό Γερμανικό σχέδιο, στο σασί και στο αμάξωμα.

Έπειτα το 1965 η εταιρεία προσπαθεί να μπει στον χώρο κατασκευής αυτοκινήτων, συναρμολογώντας το Attica Carmel 12, έπειτα από άδεια της ισραηλινής εταιρείας Israeli Autocars. Το μοντέλο αυτό, δεν βρήκε ιδιαίτερη απήχηση και έτσι σταμάτησε η παραγωγή του.

Το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα 2
Το Attica 200 σε δρόμο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνουν τα νούμερα πάνω στα ελαστικά του αυτοκινήτου σου;

Ελληνικό αυτοκίνητο “Attica”: Η σύντομη ζωή του τρίκυκλου φορτηγού

Το σχέδιο του Attica 200 αξιοποιήθηκε από την εταιρεία Bioplastic δημιουργώντας το 1968 ένα μικρό τρίκυκλο φορτηγό με τη μάρκα Delta. Είχε την ιδιομορφία, το μπροστινό του μέρος, να είναι όμοιο με το πίσω μέρος του Attica 200. Το 1977 ο Γιώργος Δημητριάδης μετονομάζει την Bioplastic σε DIM Motor και ξεκινάει την κατασκευή του DIM 65, ενός επιβατηγού οχήματος κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από την εταιρεία του.

Το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα 2
Το Attica Carmel 12

Διαβάστε επίσης: Τι λάδι να βάλω τελικά;

Το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα 4
Το τρίκυκλο φορτηγάκι Delta


Ωστόσο, η ζωή του DIM 65 ήταν ιδιαίτερα σύντομη αφού μόλις λίγα κομμάτια βγήκαν στην παραγωγή. Κάπου εδώ τελειώνει και η ιστορία της DIM Motor.

Πηγή

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα