Τι αξία θα είχαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Τι είδους νομίσματα ήταν τα αργύρια και σε πόσα ευρώ αντιστοιχούν; Μια σύγχρονη προσέγγιση του κινήτρου που ταυτίστηκε με την προδοσία.

Κατά το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού για «30 αργύρια».

Ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού με αντίτιμο «τριάντα αργύρια» υποδεικνύοντάς τον με ένα φιλί στους στρατιώτες του αρχιερέα Καϊάφα, ο οποίος έπειτα τον παρέδωσε στους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου.

Απο που προέρχονταν τα 30 αργύρια;

Αν και η Βίβλος δεν ξεκαθαρίζει από που προέρχονταν τα ασημένια νομίσματα, βάσει διάφορων κειμένων, ερευνητές πιστεύουν ότι πιθανότατα ήταν τυριανά σεκέλ, νόμισμα της Τύρου, της αρχαίας πόλης του Λιβάνου.

Διαβάστε επίσης: Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων;

Στην εποχή της Καινής Διαθήκης, το σέκελ άξιζε περίπου τέσσερις δραχμές ή τέσσερα δηνάρια (το ρωμαϊκό νόμισμα). Ένα νόμισμα είχε βάρος λιγότερο από μισή ουγκιά ασήμι – σχεδόν 16 γραμμάρια το καθένα – και η σημερινή αξία του θα υπολογιζόταν από 400 έως 500 δολάρια.

Τετράδραχμο ή σέκελ της Τύρου.  Στον εμπροσθότυπο η δαφνωμένη κεφαλή του θεού Βάαλ ως Ηρακλή.  Στον οπισθότυπο αετός με την επιγραφή ΤΥΡΟΥ ΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ.  Πολιτικό Έτος 159 ή 33/34 μετά Χριστόν.  Το κατά πάσα πιθανότητα νόμισμα των τριάκοντα αργυρίων του Ιούδα.
Τετράδραχμο ή σέκελ της Τύρου.
Στον εμπροσθότυπο η δαφνωμένη κεφαλή του θεού Βάαλ ως Ηρακλή.
Στον οπισθότυπο αετός με την επιγραφή ΤΥΡΟΥ ΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ.
Πολιτικό Έτος 159 ή 33/34 μετά Χριστόν.
Το κατά πάσα πιθανότητα νόμισμα των τριάκοντα αργυρίων του Ιούδα.

Πηγή Εικόνας

Επομένως, κατά προσέγγιση, τα 30 αργύρια θα είχαν σημερινή αξία περίπου 12.000 δολαρίων ή 15.000 ευρώ.

Πηγή

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα