Θα μας φέρει ο Άγιος Βασίλης ένα κατοικίδιο;

Christmas Pet

-Τι δώρο θα ήθελες φέτος από τον Άγιο Βασίλη ;
-Ένα κουταβάκι μαμά !

Αρκετά γνωστή στιχομυθία ε; Ένα μικροσκοπικό χνουδωτό ζωάκι που θα γεμίσει το σπίτι χαρά! Ο μπαμπάς θα το τραβάει βίντεο με το κινητό και θα το ανεβάζει στα social media,, το 3χρονο -κατά τ’ αλλά αξιαγάπητο- παιδάκι σου θα το σφίγγει με όλη του τη δύναμη στην αγκαλιά του και θα του τραβάει τα αυτιά ή την ουρά για να παίξει!

Ενώ η μαμά θα μετανιώνει την ώρα και τη στιγμή που διάλεξαν κουτάβι επειδή εκείνη φροντίζει για την τροφή, τις πάνες (που δεν έχει μάθει ακόμη να τις χρησιμοποιεί αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία), εκείνη πηγαίνει για το εμβόλιο στον κτηνίατρο και καθαρίζει το σπίτι από τα «ατυχήματα» που λέγονται πιπί, κακά ή στομαχικές διαταραχές!

Και αν δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει και γνώριζε περί ευθύνης απόκτησης κατοικιδίου, όλα είναι καλά! Πολλοί από εμάς όμως δυστυχώς αγνοούμε τη φροντίδα που χρειάζεται το τετράποδο φιλαράκι μας και πολύ σύντομα καταλήγουμε να ψάχνουμε ανάδοχη οικογένεια (στην καλύτερη περίπτωση)!

Ας πάμε λοιπόν σε εκείνους που πρώτη φορά επιλέγουν να αυξήσουν κατά ένα -χαδιάρικο- μέλος την οικογένεια τους! Το πρώτο θέμα που προκύπτει μετά την απόφαση, είναι ποια ράτσα (ή φυλή αν σας ακούγεται καλύτερα) θα επιλέξουν και από που θα το πάρουν (μπορείς άραγε να παραλάβεις κουτάβι click away;).

Για το πρώτο ερώτημα οι περισσότεροι ψάχνουν ποσά κιλά θα γίνει, πόση τροφή τρώει, πόση άσκηση χρειάζεται, τι χαρακτήρα έχει, αν είναι νευρικό ή ήρεμο, αν τα πάει καλά με τα παιδιά, με τι συχνότητα και σε τι ποσότητα μαδάνε οι τρίχες του, πόσες φορές πρέπει να βγαίνει βόλτα (μην στείλω 5 φορές μήνυμα για κατοικίδιο και πληρώσω καταλάθος και το πρόστιμο επειδή δεν ήξερα!) και το πιο σημαντικό.. ποσό κοστίζει!

Αυτό το τελευταίο πάει πακέτο με το δεύτερο ερώτημα, από που θα το αγοράσω! Για όσους δεν γνωρίζουν, καλό είναι να προειδοποιήσω πως θα αναφερθώ στα λεγόμενα puppy mills, και αν κάποιος από εσάς αναζητήσει τον όρο στο διαδίκτυο για να ενημερωθεί, προσοχή, μπορεί να δείτε πολύ σκληρές εικόνες.

Ο όρος με λίγα λόγια σημαίνει την εμπορία των κουταβιών με πολύ άσχημες συνθήκες. Οι σκυλίτσες είναι εκεί μόνο για να ζευγαρώνουν με καθόλου ή πολύ λίγο χρόνο αποκατάστασης μεταξύ των τοκετών με αποτέλεσμα την εξάντληση τους. Ζουν σε κλουβιά και υπάρχουν απλά για το κέρδος όσων τα έχουν σκλαβωμένα.

Αυτή η κατάσταση όμως, μπορεί και δίνει κουταβάκια σε πολύ χαμηλή τιμή και αυτός είναι ο λόγος που τα προτιμάνε. Τα κουτάβια που προέρχονται από εκεί μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή επιθετική συμπεριφορά που εχουν κληρονομήσει απο τους γονείς τους. Ειναι πολύ πιθανό αυτό με τον τρόπο που ζουν. Εμείς όμως δεν γνωρίζουμε τίποτα από αυτά! Ακούμε πως ένας εκτροφέας πουλά το σκυλάκι του 1.500 ευρώ ενώ τα pet shop 500 και φυσικά αγοράζουμε το πιο οικονομικό.

Και βέβαια υπάρχουν και οι παράνομοι έμποροι που βρίσκει κανείς τυχαία σε μια αγγελία ή σε κάποια ανάρτηση που εκεί το κόστος είναι ακόμη χαμηλότερο. Εκεί ισχύει το γνωστό «μετά την απομάκρυνση του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» και συγκεκριμένα δεν υπάρχει κανείς να το αναγνωρίσει αφού ο τύπος εξαφανίζεται ως δια μαγείας! Μιλάμε για ψυχές και είναι πραγματικά κρίμα να συντηρούμε εν αγνοία μας αυτό το σύστημα.

Φυσικά υπάρχει και η λύση να υιοθετήσετε ένα αδεσποτάκι! Έτσι, όπως λένε, αλλάζεις 2 ζωές, τη δική σου και τη δική του! Απλώς σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείς να γνωρίζεις με βεβαιότητα ποσά κιλά θα γίνει η τι χαρακτήρα θα έχει εφόσον μιλάμε για πολλές φυλές μαζί που κρύβονται στο αίμα του! Δε θα έπρεπε να λέγονται ημίαιμα, αλλά πολύαιμα! Και φυσικά από έναν τέτοιο μοναδικό σκύλο θα δεχτείς άπειρη αγάπη και ευγνωμοσύνη γιατί θα έχει καταλάβει ότι χάρις εσένα δεν κοιμάται πλέον στο δρόμο, έχει φαγητό και δεν κρυώνει.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, από όπου και να προμηθευτούμε το κατοικίδιο μας, επειδή όλοι όσοι το κάνουμε είναι γιατί θέλουμε να δώσουμε πολλή αγάπη, ας προσθέσουμε ακόμη μια ερώτηση σε εκείνες που κάνουμε πριν πάρουμε την απόφαση: «Θα μπορώ να το κρατήσω για όλη του τη ζωή;»

Σίγουρα αυτά τα Χριστούγεννα θα χαρεί το παιδί σας με αυτό το δώρο, θα είναι όμως το ίδιο χαρούμενα και τα επόμενα Χριστούγεννα;

Φωτεινή Σκουτέλα

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα