Τα top 10+1 καρναβάλια στον κόσμο!

Καρναβάλι 2021 covid
Καλό Καρναβάλι σε όλους!
Πηγή Τραγουδιού: Que Te la Pongo – Garibaldi

Με μουσική, παρελάσεις, μασκαρέματα, ακόμα και με παιχνίδια στο χιόνι γιορτάζεται το καρναβάλι σε διάφορες χώρες. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το καρναβάλι και οι Απόκριες είναι η τελευταία ευκαιρία για γλέντι και χαρά πριν από την κατανυκτική περίοδο της σαρακοστής που θα μας πάει μέχρι το Πάσχα.

Στην πράξη, τα καρναβάλια ανά τον κόσμο έχουν μετατραπεί σε διεθνή φεστιβάλ με τα διασημότερα από αυτά να είναι το γεγονός της χρονιάς για τις πόλεις που τα φιλοξενούν και είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο.

Ας τα δούμε

Bonus. Πάτρα (Ελλάδα)

Ξεκινάμε το άρθρο με το Bonus μας! Μπορεί να μην είναι μέσα στα 10 μεγαλύτερα καρναβάλια του κόσμου, αλλά είναι σίγουρα αντάξιο με εκείνων! Είναι όμως το μεγαλύτερο και καλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας, φυσικά το Πατρινό!

Το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα. Έχει ιστορία 180 ετών. Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στο ότι αφετηρία του Πατρινού Καρναβαλιού υπήρξε ο πρώτος αποκριάτικος χορός μετά την απελευθέρωση, που δόθηκε το 1829 στην οικία του εμπόρου Μωρέττη. Οι Πατρινοί εμφανίστηκαν μεταμφιεσμένοι και διασκέδασαν με μουσική, χορό και φαγητό.

patrino karnabali 500

Στη συνέχεια έκαναν την εμφάνιση τους οι νησιώτες. Οι Επτανήσιοι που φημίζονται για το έντονο ταμπεραμέντο τους έδωσαν μία ξεχωριστή νότα στους χορούς που λάμβαναν χώρα στα αρχοντικά και το καρναβάλι μεταφέρθηκε σε ταβέρνες και καφενεία.

patra parelasi

Μετά ακολούθησαν οι Ιταλοί. Λόγω του λιμανιού της Πάτρας αλλά και των Επτανήσιων, οι εκδηλώσεις επηρεάστηκαν και από το καρναβάλι της Βενετίας ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξαν και γαλλικές δυνάμεις του στρατηγού Μαιζών που μετέφεραν από την πατρίδα τους τα δικά τους αποκριάτικα έθιμα.

thisauros patra

Στη σημερινή εποχή το Πατρινό Καρναβάλι διαρκεί αρκετές ώρες με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων 35-40.000 τα τελευταία χρόνια. Διασχίζει την πόλη, παρακολουθείται από δεκάδες χιλιάδες θεατές στα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια των σπιτιών και τις κερκίδες, ενώ μεταδίδεται τηλεοπτικά.

1. Ρίο Ντε Τζανέϊρο (Βραζιλία)

Το μεγαλύτερο και πιο ξακουστό καρναβάλι του κόσμου. Υπολογίζεται ότι προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Στην αρχή ήταν υπόθεση των Πορτογάλων αποίκων και ήταν περισσότερο θρησκευτική γιορτή παρά γλέντι, αλλά μετά το 1900 άρχισαν να συμμετέχουν και οι ντόπιοι, οι οποίοι το άλλαξαν ολοκληρωτικά.

Rio 640x400

Σήμερα κεντρικό του στοιχείο αποτελεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολών σάμπα της πόλης. Η παρέλαση στο Σαμπαδρόμιο -σχεδιασμένο από τον Όσκαρ Νιμάγιερ- είναι το αποκορύφωμα των εορτασμών.

2. Βενετία (Ιταλία)

Απόλαυση για τον κάθε επισκέπτη είναι οι καρναβαλίστικες μορφές που κινούνται στους στενούς δρόμους της πόλης και φορούν κοστούμια και μάσκες.

Venice 640x400

Το Βενετσιάνικο καρναβάλι είχε επιρροή και στο μεγάλο καρναβάλι της Πάτρας στην Ελλάδα.

3. Νέα Ορλεάνη (ΗΠΑ)

Με καταβολές από τη Γαλλία είναι το δημοφιλές αμερικανικό καρναβάλι, αφού η πόλη επηρεάζεται από τη γαλλική καθολική παράδοση. Το καρναβάλι ονομάζεται Mandi Gras.

New Orleans 640x400

Οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν σχεδόν μια παρέλαση την ημέρα πριν και ανήμερα της Fat Tuesday (Λιπαρή ή Χοντρή Τρίτη), η οποία ακολουθείται από την Τετάρτη της Στάχτης, όταν και ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής (είναι το αντίστοιχο της Ορθόδοξης Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας). Οι επισκέπτες παρακολουθούν τις παρελάσεις που γίνονται σε ολόκληρη την πόλη και μπορούν να συμμετάσχουν πληρώνοντας εισιτήριο.

4. Γκόα (Ινδία)

Κάτι ανάμεσα σε Ρίο και Μπόλιγουντ μοιάζει η ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων για το καρναβάλι στην πόλη Γκόα της Ινδίας.

Goa 640x400


Το καρναβάλι διαρκεί τέσσερις ημέρες και συμμετέχουν τόσο τα μέλη της πολυάριθμης χριστιανικής κοινότητας όσο και οι ινδουϊστές.

5. Κολωνία (Γερμανία)

Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ευρώπη με τα δικά του χαρακτηριστικά. Το καρναβάλι αρχίζει μια εβδομάδα πριν από την Τετάρτη της Στάχτης (το αντίστοιχο της Ορθόδοξης Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας) όταν οι γυναίκες ξεχύνονται στους δρόμους κραδαίνοντας ψαλίδια και κόβουν τις γραβάτες των ανδρών.

Cologne 640x400

Η μεγάλη παρέλαση που στα γερμανικά ονομάζεται (Rosenmontag) γίνεται τη Δευτέρα όπου όλοι οι συμμετέχοντες μοιράζουν εορταστικά φιλιά ο ένας στον άλλο.

6. Τενερίφη – Κανάρια Νησιά (Ισπανία)

Σε ρυθμούς λάτιν είναι το καρναβάλι της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά. Οι καρναβαλιστικές εκδηλώσεις και το γλέντι διαρκούν καθημερινά κυρίως τα βράδια.

Tenerife 640x400

Αποκορύφωμα αποτελεί το «θάψιμο της σαρδέλας» όπου σηματοδοτεί και το τέλος του Καρναβαλιού. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Ισπανός δικτάτορας Φράνκο απαγόρευσε το καρναβάλι της Τενερίφη (Winter Festival).

7. Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη)

Το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το καρναβάλι της χώρας. Όλοι, Λατινοαμερικανοί (γαρ) διασκεδάζουν με την καρδιά τους αφού τα πάρτις είναι καθημερινά. Πολλοί ντόπιοι είναι απόγονοι σκλάβων, ενώ οι Ουρουγουανοί πήραν στοιχεία από το καρναβάλι του Ρίο.

Mondevideo 640x400

Το καρναβάλι του Μοντεβιδέο είναι μίγμα νοτιοαμερικανικής και αμερικανικής παράδοσης. Σημείο αναφοράς το Μουσείο Καρναβαλιού στην παλιά πόλη που δεσπόζουν κοστούμια αι άρματα περασμένων δεκαετιών.

8. Μπινς (Βέλγιο)

Ξεχωριστό είναι το καρναβάλι στο κέντρο της Ευρώπης που διεξάγεται σε αυτή την κωμόπολη του Βελγίου. Το καρναβάλι βρίσκεται στη λίστα της Unesco που αφορά παραδοσιακούς εορτασμούς.

Belgium 640x400

Στο καρναβάλι δεσπόζουν τα αγάλματα αρλεκίνων και πιερότων ενώ τα βλέμματα όλων στρέφονται στις στολές των Gilles. Οι στολές αυτές φοριούνται την Τρίτη πριν από την Τετάρτη της Στάχτης (το αντίστοιχο της Ορθόδοξης Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας) και απαγορεύεται να βγουν εκτός των ορίων της πόλης. Στην παρέλαση οι Gilles πετούν πορτοκάλια στους θεατές.

9. Kεμπέκ (Καναδάς)

Εάν θέλετε να περάσετε ένα χειμωνιάτικο καρναβάλι η καλύτερη ευκαιρία είναι να βρεθείτε στο Κεμπέκ του Καναδά Το καρναβάλι ξέφυγε από τις κλασικές παραδόσεις.

Canada 640x400

Οι Καναδοί βρήκαν άλλους τρόπους να προσελκύουν το κοινό όπως είναι: Τα παιχνίδια στο χιόνι, οι παγοδρομίες, οι αγώνες με έλκηθρα που σέρνουν σκυλιά και οι παρελάσεις στους δρόμους της πόλης.

10. Μόσχα (Ρωσία)

Πολύ… τηγανίτα τρώγεται στη Μόσχα την περίοδο του καρναβαλιού. Οι Μοσχοβίτες ονόμασαν την εβδομάδα αυτή «Εβδομάδα της Τηγανίτας», εορτάζεται μετά τη Σαρακοστή, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σλαβικής χριστιανικής παράδοσης.

Moscow 640x400

Όλοι τρώνε τηγανίτες με χαβιάρι, σολομό, μανιτάρια και βούτυρο. Στο Μοσχοβίτικο καρναβάλι ξεχωρίζει το «Κάψιμο της Lady Maslenitsa» (σύμβολο του «σκοτεινού χειμώνα») τα μασκαρέματα και τα παιχνίδια στο χιόνι.

Carnival background flat lay. Carnival mask, streamers, confetti, balloons on purple background. Vector illustration

Η Flotsa Team εύχεται σε όλους, καλό Καρναβάλι με υγεία και γέλιο! Και φυσικά… μένουμε σπίτι!

Πηγή

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα