Ρώμη: Η πόλη – μουσείο…

Ρώμη: Η πόλη - μουσείο

Καλησπέρα σε όλους! Ονομάζομαι Μαρία Ταχτσή και θα γράφω κατά καιρούς άρθρα ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος. Τα κείμενά μου έχουν σκοπό να σας ταξιδέψουν – έστω και νοερά – σε υπέροχους προορισμούς και να σας πληροφορήσουν, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι για όταν θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και πάλι. Μπορεί οι καταστάσεις να μην είναι ευνοϊκές προς τα ταξίδια και τον τουρισμό, όμως οφείλουμε να σκεπτόμαστε θετικά και με αισιοδοξία.  

Αγαπημένοι μου ταξιδιώτες, σε αυτό το άρθρο θα ταξιδέψουμε στη μοναδική Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της, τη Ρώμη. Γνωρίζω ότι ένα άρθρο δεν αρκεί για να περιγράψει την απαράμιλλη ομορφιά της ιστορικής αυτής πόλης, όμως εμείς δεν θα επικεντρωθούμε μόνο σε αυτό, αλλά και στα πρακτικά μέρη του ταξιδιού μας στο κομψοτέχνημα της κεντρικής Ιταλίας.

Η Ρώμη, εκτός από πρωτεύουσα της Ιταλίας, είναι η άρχουσα πόλη της περιοχής Lazio. Επιπλέον, αυτό που την καθιστά ιδιαίτερη είναι η μακραίωνη ιστορία της, η οποία ξεκινά με την ίδρυση της στις 21 Απριλίου το 753 π.Χ. Ο μύθος λέει ότι ιδρυτές της ήταν ο Ρωμύλος και ο Ρώμος, τους οποίους βρήκε και μεγάλωσε μια λύκαινα και ότι ήταν οι πρώτοι βασιλιάδες της Ρώμης. Η ιστορική πορεία της πόλης είναι όμοια με εκείνη των αρχαίων πόλεων – κρατών του ελλαδικού χώρου, με διαφοροποίηση που πραγματώνεται όσο ακμάζει. Όμως ας γυρίσουμε πίσω στην σημερινή εποχή, για να μάθουμε κάποιες βασικές πληροφορίες.

Κλίμα:

Όπως η περισσότερη έκταση της Ιταλίας, το κλίμα της Ρώμης χαρακτηρίζεται μεσογειακό, με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, υγρούς χειμώνες και μέση θερμοκρασία τους 15°C.

Πώς πάει κανείς εκεί:

Η Ρώμη έχει 3 αεροδρόμια, 2 εκ των οποίων είναι διεθνή (το Fiumicino (FCO) και το Ciampino (CIA) ) και το τρίτο (το Roma – Urbe) χρησιμοποιείται μόνο για ελικόπτερα και ιδιωτικά αεροσκάφη. Ακόμα στα ΒΔ της πόλης βρίσκεται το μοναδικό της λιμάνι, το Civita vecchia που εξυπηρετεί πολλά δρομολόγια πλοίων.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:​

Η αγαπημένη μας μεγαλούπολη διαθέτει έναν οργανωμένο στόλο λεωφορείων που την ενώνει από τη μια άκρη της έως την άλλη, 1 γραμμή τρόλεϊ, 3γραμμές μετρό (η κόκκινη, η μπλε και η πράσινη) και ένα μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο συνδέει τη Ρώμη με άλλες πόλεις της Ιταλίας, όπως την Φλωρεντία. Ο κεντρικός σταθμός για όλα τα μέσα (εκτός του τρόλεϊ) είναι το Termini. Από εκεί ξεκινούν και τερματίζουν τα δρομολόγιά τους. Είναι ο μεγαλύτερος από όλους τους σταθμούς της Ρώμης και εκεί, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα βρείτε πληθώρα καταστημάτων για οτιδήποτε, από ρούχα και παπούτσια μέχρι αλλαντικά. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2035 θα έχει δημιουργηθεί μια ακόμα γραμμή μέτρο και μερικές ακόμα γραμμές τρόλεϊ, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τουριστών, καθώς τα ταξί δεν είναι αρκετά για να εξυπηρετήσουν επαρκώς.

Δημοτικός φόρος της πόλης:​

Ο φόρος για τη διαμονή των ταξιδιωτών ποικίλει, ανάλογα με τα αστέρια του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένει. Ο ελάχιστος φόρος είναι 2€ – 3€ ανά διανυκτέρευση, ανά άτομο για τα ξενοδοχεία 2 αστέρων και φτάνουν τα 6€ ανά διανυκτέρευση ανά άτομο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Αεροπορικές εταιρείες:​

Οι αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις από Ελλάδα(Αθήνα και Θεσσαλονίκη) προς Ρώμη είναι : η Ryanair, η Aegean, η Alitalia, η Vueling και η Blu – Express. Από τις προαναφερόμενες εταιρείες, οι 2 που έχουν τις πιο πολλές επιλογές  ωρών πτήσης από και προς τη Ρώμη είναι η Ryanair και η Alitalia. Όλες τους έχουν σχεδόν καθημερινά δρομολόγια, εκτός ίσως από ημερομηνίες, όπως η 25η και 26η Δεκεμβρίου.

Αξιοθέατα:​

Όπως ανέφερα και παραπάνω, ένα μικρό άρθρο δεν αρκεί για να περιγράψει την πανέμορφη Ρώμη, οπότε εμείς θα απαριθμήσουμε όλα όσα επιβάλλεται να επισκεφθεί ένας ταξιδιώτης εκεί.

● Βατικανό

● Ρωμαϊκή Αγορά και Παλατινός Λόφος

● Καπιτώλειο

● Κολοσσαίο

● Fontana Di Trevi

● Βασιλική του Αγίου Πέτρου

● Κάστρο των Αγγέλων

● Γέφυρα προς το κάστρο των Αγγέλων

● Τίβερης

● Πάνθεον

● Villa Borghese

● Vitoriano

● Piazza Di Spagna

● Piazza Del Popolo

● Piazza Navona

Διάσημοι δρόμοι για αγορές και shopping therapy:

● Via Veneto

● Trastevere

● Via Dei Condotti

● Via Del Corso

● Via De Marconi

● Porta Portese

● Via Del Governo Vecchio

Για το τέλος σας άφησα μερικές πιο γενικές, αλλά εξίσου σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε προτού αναχωρήσετε για τους λιθόστρωτους δρόμους της Ρώμης.

● Το ελάχιστο tip που μπορείτε να αφήσετε είναι περίπου 1€ τη μέρα, ανάλογα με την υπηρεσία που χρησιμοποιήσατε.

● Η Ιταλία έχει μόνο 1 ώρα διαφορά με την Ελλάδα (για παράδειγμα, αν εδώ είναι 21:00, τότε εκεί θα είναι 20:00).

● Προκειμένου να μεταφερθείτε από τα διεθνή αεροδρόμια (Fiumicino και Ciampino) προς το κεντρικό σταθμό Termini, και άρα στο κέντρο της πόλης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις εταιρείες που μισθώνουν λεωφορεία για ακριβώς αυτή τη διαδρομή, πληρώνοντας ένα σχετικά ελάχιστο αντίτιμο. Γενικά προτιμάται να πάρετε εισιτήριο μετ’επιστροφής, γιατί έτσι θα είστε σίγουροι για την έγκαιρη και γρήγορη επιστροφή σας στο αεροδρόμιο. Για την αγορά των εισιτηρίων αυτών μπορείτε να πάτε στα κιόσκια των εταιρειών αυτών κατά την έξοδό σας από το αεροδρόμιο.

Μακάρι να σας βοήθησε αυτό το άρθρο να πάρετε έστω και μια ελάχιστη γεύση από μια vera ιταλική πόλη. Τα λέμε στο επόμενο άρθρο!

Ciao a tutti!

Μαρία Ταχτσή

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα