Ροκάς ή καρεκλάς;

Ροκάς ή Καρεκλάς

Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα στο χώρο της μουσικής τα τελευταία 50 χρόνια. Αν διανύεις τουλάχιστον την Τρίτη δεκαετία της ζωής σου , δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ταχθεί έστω και για λίγο σε μια πλευρά.

Αν περιμένεις μια αναδρομή στο παρελθόν , πως ξεκίνησαν όλα, νικητή και χαμένο καλύτερα να σταματήσεις να διαβάζεις σε αυτό το σημείο. Η νοσταλγία για τους παλαιότερους και το κίνητρο εξερεύνησης 2 τιτάνιων κλάδων της μουσικής  για τους νεώτερους είναι ο βασικός σκοπός του άρθρου.

Πολλές φορές έχω ερωτηθεί ποιο είδος προτιμώ. Αν κάθε φορά είχα τον κατάλληλο χρόνο , η απάντησή μου θα ήταν κάπως έτσι:

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό ενώ οδηγεί και μπαίνει μια ροκιά , να ανεβάζεις ταχύτητα ασυναίσθητα και το πόδι σου να ακολουθεί τον ρυθμό των drums;

Πόσες φορές έχεις σιγοτραγουδήσει το riff  του smoke on the water χωρίς καν να ξέρεις τι είναι αυτό και που το έχεις ξανακούσει;

Πόσες φορές αναθεμάτισες την ηλικία σου που δεν ήσουν σε κάποια από τις ανυπέρβλητες συναυλίες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια;

Πόσες φορές τα πόδια σου αψήφησαν τον εγκέφαλο σου και άρχισαν να κινούνται αυθόρμητα σε  ρυθμούς stayin alive;

Πόσες φορές σε κοσμική εκδήλωση , σε αποκριάτικο πάρτι ή σε νυχτερινή έξοδο, το  αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν το Disco break toy DJ;

Είναι πάρα πολλές ακόμα περιπτώσεις όπου η εναλλαγή συναισθημάτων έχει σαν πλοηγό αυτά τα 2 είδη μουσικής . Ταύτιση δεν μπορεί να υπάρξει. Υπάρχουν άλλωστε πολλά παραδείγματα όπου καλλιτέχνες Ροκ έκαναν τις μεγαλύτερες τους επιτυχίες με κομμάτια Ντίσκο.  Η εξέλιξη της μουσικής άκμασε την περίοδο αυτή. Είμαστε οι μεγάλοι κερδισμένοι που έχουμε μια παρακαταθήκη τόσο ποιοτική και πλούσια για όλη την ζωή μας.

Δεν μπορώ να επιλέξω τι γουστάρω περισσότερο. Είμαι ροκάς στην σκέψη αλλά στην πράξη λειτουργώ σαν καρεκλάς. Αόριστη απάντηση, διπλωματική θα έλεγαν κάποιοι, αλλά είναι ειλικρινής.

Καθότι το πλήρωμα του χρόνου είναι αμείλικτο ακόμα και με τους πιο πετυχημένους στην ιστορία, ας αδράξουμε την στιγμή , ας δώσουμε τα εύσημα οι παλαιότεροι για όλα όσα ζήσαμε και έχουμε να θυμόμαστε και ας αναζητήσουν οι νεώτεροι μέσα από τα χρονοντούλαπα της ιστορίας και του διαδικτύου τα  “έως τώρα” μουσικά αποτελέσματα αυτής της μαγική διαδρομής.

Βασίλης Πατρούλιας

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα