Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στην ζωή και στην καθημερινότητα μας. Πλέον μέσω του κινητού τηλεφώνου μας, έχουμε την δυνατότητα να ενημερωθούμε για οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο, να μιλήσουμε με τον οποιονδήποτε μέσω εφαρμογών και να κάνουμε αιτήματα φιλίας σε άλλα άτομα, πολλά από αυτά παραμένοντας εντελώς τυπικά και «εικονικές φιλίες».
Με το Facebook να πρωτοπορεί και να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των μέσων μαζικής δικτύωσης, όλα πλέον γίνονται εύκολα πιο γνωστά και μέσα από όλο αυτό δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί και ο αθλητισμός.
Θυμάμαι τα προηγούμενα χρόνια, όταν πλέον παιδί ξεκινούσα τον αθλητισμό, πόσο δύσκολο ήταν να γίνεις γνωστός και να φτάσεις κάπου ψηλότερα αγωνιστικά. Υπήρξαν ταλαντούχα παιδιά που είχαν την δυνατότητα να πετύχουν και να παίξουν σε μεγαλύτερο επίπεδο, αλλά το ταλέντο τους χάνονταν αδίκως στην «αφάνεια» των λιγοστών ματιών που τους παρακολουθούσαν στα γήπεδα. Θα έπρεπε πραγματικά να έρθει κάποιος άνθρωπος από μεγαλύτερη ομάδα να σε δει στο γήπεδο, αφού πρώτα κάποιος άλλος τον είχε ενημερώσει για το ταλέντο σου και αφού την ημέρα που θα σε έβλεπε, θα είχες φροντίσει να έχεις μια καλή παρουσία, κάτι που δεν ήταν πάντα εφικτό.
Επιπλέον το όνομα σου ήταν σχεδόν άγνωστο, αφού η αθλητική στήλη της μοναδικής ίσως εφημερίδας της περιοχής σου, ασχολούταν περισσότερο με ενημέρωση αποτελεσμάτων στα εκάστοτε πρωταθλήματα και δύσκολα σε αυτήν έβλεπες ακόμα και το όνομα σου.
Γιατί τα αναφέρω θα μου πείτε όλα αυτά; Για να τονίσω απλά πόσο πιο εύκολο είναι την σημερινή εποχή των σάιτ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ένα ταλαντούχο παιδί να γίνει γνωστό για τις επιδόσεις του στο άθλημα που ακολουθεί. Είναι τόσα πολλά τα σάιτ που ασχολούνται με τα διάφορα αθλήματα, τόσες πολλές οι γνωριμίες και οι «φιλίες» μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε το όνομα σου δεν αργεί να γίνει γνωστό, όταν κάνεις έστω και δύο καλά παιχνίδια με την ομάδα σου ή σε ατομικό επίπεδο φτάσεις σε κάποιες καλές αγωνιστικές επιδόσεις.
Φυσικά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που την σημερινή εποχή ακούμε για περισσότερα και καλά «ταλέντα». Απλά είναι ένας σημαντικός λόγος να μπορείς να έχεις την ελπίδα ότι κάποιος θα δει το ταλέντο σου και θα σε προωθήσει ανάλογα. Η αλήθεια είναι ότι πολλά από αυτά χάνονται στην πορεία και ο λόγος είναι απλός. Τα υπερεκτιμημένα άρθρα για τις αποδόσεις τους. Κάτι που στα παλιά τα χρόνια δεν υπήρχε και αν πραγματικά μια εφημερίδα έφτανε να γράψει ατομικά για σένα, σήμαινε ότι ήσουν ένα πραγματικό ταλέντο.
Πέρα όμως από τα παραπάνω, είναι πολύ σημαντική η συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εξάλειψη της βίας, ιδιαίτερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Όποιος θυμάται τα παλιά ποδοσφαιρικά χρόνια, θα διέκρινε τι πάθος και τι ένταση υπήρχε στα γήπεδα. Ο καθένας έπαιζε για την ομάδα της περιοχής του και δεν γνώριζε τις περισσότερες φορές τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή. Και στο γήπεδο έπεφταν κορμιά….
Πλέον όλα έχουν αλλάξει, αφού το Facebook και οι «φιλίες» του έχει ενώσει τους αθλητές, με αποτέλεσμα δύσκολα να έρχονται σε «βαριές» αντιπαραθέσεις μέσα στο γήπεδο. Για αυτό και το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο «light».
Σε γενικές γραμμές θα μπορεί κανείς να πει ότι η τεχνολογία βοήθησε στο μέγιστο τον αθλητισμό και την διάκριση ταλέντων.
Κώστας Αγοράκης