Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν παραλείψουμε τον πρωινό καφέ;

Ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής μας ρουτίνας. Παραλείποντάς τον μία ήμερα μπορεί να αισθανθούμε ζαλισμένοι, μπερδεμένοι και ακόμη και να εμφανίσουμε πονοκέφαλο.

Headache Hygiene - What is It? | American Migraine Foundation

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη προκαλεί μερικές φυσικές αλλαγές στο σώμα μας από τις οποίες μπορούμε εύκολα να εξαρτηθούμε.

Coffee addiction remains a very divisive topic in the scientific debate

Με την πρώτη γουλιά καφέ, η καφεΐνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός μας και αρχίζει να οδεύει στον εγκέφαλό μας όπου μπλοκάρει έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη, σύμφωνα με το National Academy of Sciences. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ορμόνων, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες έχουν διεγερτική δράση. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη μείωση της ποσότητας της καφεΐνης στο σώμα μας κατά 50% είναι περίπου πέντε ώρες κατά μέσο όρο.

Αυτό εξηγεί γιατί μπορεί να θελήσουμε έναν ακόμη καφέ μετά από μερικές ώρες. Ωστόσο, το πόσο γρήγορα η καφεΐνη φεύγει από το σύστημά μας εξαρτάται από πολλά πράγματα. Η ηλικία, οι ιατρικές παθήσεις, οι αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και συνήθειες, όπως το κάπνισμα, επηρεάζουν το πόσο γρήγορα φεύγει η καφεΐνή από τον οργανισμό μας.

Διαβάστε επίσης: Εσείς είστε ευγενικοί όταν παραγγέλνετε καφέ;

Γιατί χρειαζόμαστε τον πρωινό καφέ

Woman with Morning Coffee & Breakfast Free Stock Photo | picjumbo καφές

Επομένως, δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν παραλείπουμε τον πρωινό μας καφέ, δεν υποφέρουμε απλώς λόγω της αλλαγής της ρουτίνας μας, αλλά και εξαιτίας των αλλαγών που βιώνει ο οργανισμός μας.

Αν έχει τύχει να παραλείψετε μια ημέρα τον πρωινό καφέ σας, θα έχετε μάθει από πρώτο χέρι ότι οι παρενέργειες μπορεί να είναι αρκετά αισθητές και ενοχλητικές.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν θα ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας, θα αισθάνεστε κουρασμένοι, νωθροί, ζαλισμένοι και σωματικά αδύναμοι, σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκαν το 2020 στο StatPearls.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο κρύος και ο ζεστός καφές έχουν διαφορετική γεύση;

Coffee Knowledge Hub | Coffee Chemistry καφές

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη καφεΐνη καταναλώνετε, τόσο πιο σοβαρή είναι η αλλαγή που θα βιώσετε, αλλά ακόμη και η αποχή από μικρές ποσότητες – μιλάμε για ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα – επίσης οδηγεί σε συμπτώματα στέρησης. Τα συμπτώματα ξεκινούν σε 12 έως 24 ώρες μετά την τελευταία σας δόση καφεΐνης και μπορεί να διαρκέσουν έως και εννέα ημέρες, λέει η Sherry A. Ross, MD, ειδικός στην υγεία των γυναικών.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε τον καφέ από τη ζωή σας. Μάλιστα, μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό BMJ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ δεν είναι απλά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους (εκτός από τις εγκυμονούσες και τις γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος), αλλά παρέχει επίσης μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Επομένως, το μυστικό είναι να καταναλώνετε καφέ με μέτρο, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η ημερήσια κατανάλωση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 400 mg καφεΐνης.

Here's Why Everyone Saying Four Cups Of Coffee A Day Is Fine Is Wrong |  Coach

Πηγή

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα