Ποια ξένη γλώσσα να επιλέξω για το παιδί μου;

Ξένη γλώσσα

Πολλοί γονείς αναρωτιόμαστε ποια γλώσσα πρέπει να μάθει το παιδί μας, ώστε να είναι επαγγελματικό εφόδιο για την μετέπειτα ζωή τους. Συνήθως επιλέγουμε ως πρώτη ξένη γλώσσα τα αγγλικά αλλά είμαστε αναποφάσιστοι για την δεύτερη.

Θα συμφωνήσω ως προς την πρώτη γλώσσα να είναι τα αγγλικά, δεδομένου ότι είναι η παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας. Οπότε θα εστιάσουμε στην δεύτερη και γιατί όχι και σε άλλες…

Γερμανική Γλώσσα

Γερμανική γλώσσα

Δεδομένου ότι όπως προείπαμε ο κύριος στόχος μας είναι ο επαγγελματικός, πρέπει να εξετάσουμε την επαγγελματική αγορά, παρακάμπτοντας ότι η γνώση της δεν είναι και η πιο εύκολη. Η μεγαλύτερη βιομηχανία βρίσκεται υπό Γερμανικής κυριαρχίας , άρα σίγουρα αποτελεί μια καλή επιλογή. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η τεχνολογία και πολλά εγχειρίδια είναι γραμμένα στην Γερμανική γλώσσα, ενώ όσοι ασχολείστε με την οικονομία η επιλογή σας είναι μονόδρομος. 

Τα Γερμανικά αποτελούν την επίσημη γλώσσα της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, του Λιχτενστάϊν, του Λουξεμβούργο και πολλών άλλων πόλεων άλλων χωρών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι αποτελεί την πρώτη μητρική γλώσσα μεταξύ των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλη ιδιαιτερότητα της γερμανικής γλώσσας είναι ότι γνωρίζοντας της είναι ευκόλη η εκμάθηση κι άλλων ξένων γλωσσών όπως τα Νορβηγικά.

Η Ελλάδα μας, ως τουριστική χώρα δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό Γερμανών τουριστών, οπότε για να έχουμε οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί τους θα μας διευκόλυνε η εκμάθηση της γλώσσας τους, αλλά και από την άλλη σκοπιά η χώρα μας εξάγει πολλούς επαγγελματίες και τεχνίτες στην Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Η αγωνία του χθες και του σήμερα

Γαλλική γλώσσα

Γαλλική γλώσσα

Είναι μία από τις 7 μεγάλες γλώσσες με επιδράσεις στις τέχνες, στις επιστήμες, στην τεχνολογία και στα γράμματα! Οι άλλες 6 είναι: Αγγλική, Αραβική, Κινεζική, Ισπανική, Ρωσική, Πορτογαλική.

Ειδικά όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το εμπόριο ένδυσης, καλλυντικών, υποδημάτων και αξεσουάρ θα πρέπει σίγουρα να γνωρίζουν πολύ καλά την Γαλλική γλώσσα ή τα Ιταλικά.

Η Γαλλία έχει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία σε κατασκευή τρένων, αεροπλάνων, αεροναυπηγική αλλά και σε Ιατρικά Ινστιτούτα, ενώ παράλληλα είναι η πρώτη στην παραγωγή Ευρωπαϊκών κινηματογραφικών ταινιών. Είναι μια από τις 5 γλώσσες του Ο.Η.Ε. Οι άλλες είναι: Αγγλικά, Ισπανικά, Κινέζικα και Αραβικά.

Διαβάστε επίσης: Mεγαλώνοντας ένα παιδί τι γραμμή ακολουθείς;

Κινεζική Γλώσσα

Κινεζική γλώσσα

Η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη και διαθέτει φθηνή παραγωγή, η οποία αποτελεί πόλο έλξης σε πολλούς επιχειρηματίες. Παράλληλα πολλοί κινέζοι βρίσκονται σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας χώρα, η Ελλάδα. Είτε αυτοί λοιπόν έχουν έρθει για τουρισμό, είτε για μόνιμη διαμονή (συνήθως για επαγγελματικούς λόγους), είτε για επενδύσεις, πολλά είναι εκείνα τα επαγγέλματα που θα χρειαστεί να συνεργαστούν μαζί τους.

Πολλές Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σαν προϋπόθεση εργασίας σε αυτούς ζητούν απαραίτητη την γνώση της Κινέζικης γλώσσας, όπως η Μεγάλη Βρετανία. Κάθε χρόνο αυξάνονται οι Ευρωπαϊοι μαθητές που την επιλέγουν για εκμάθηση, αφού θεωρείται η γλώσσα του μέλλοντος.

Η γλώσσα τους και κυρίως η γραφή τους αποτελεί σίγουρα μία πρόκληση, αλλά είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Διαβάστε επίσης: Ο κορωναϊο-φόβος των παιδιών και ο ρόλος των γονέων

Ισπανική γλώσσα

Ισπανική γλώσσα

Τα Ισπανικά είναι η επίσημη γλώσσα σε τουλάχιστον 21 κράτη, μέσα στα οποία είναι και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στα σχολεία της Βόρειας Αμερικής είναι πια υποχρεωτική η πρώτη ξένη γλώσσα, και θεωρείται από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες αφού πολλοί μαθητές την επιλέγουν ως ξένη γλώσσα.

Με έμφαση στην γαστρονομία, τον τουρισμό, την ναυτιλία, τις τέχνες, και την παραγωγή κρασιών και λάδι, παρατηρείται εντυπωσιακή ανάπτυξη στις εμπορικές συναλλαγές με την χώρα μας.

Το γεγονός ότι η γραφή της αλλα κι η προφορά της έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Ελληνική,  καθιστά την εκμάθηση της πιο εύκολη για εμάς.

Γνωρίζοντας τα Ισπανικά, ειναι πιο εύκολη η εκμάθηση της Ιταλικής και της Πορτογαλικής γλώσσας.

Πριν την επιλογή εκμάθησης οποιασδήποτε ξένης γλώσσας, θα πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τα «θέλω» του παιδιού, προκειμένου να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλωστε όποια γλώσσα κι αν επιλέξουμε απο κοινού, μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει στην επαγγελματική και πνευματική εξέλιξη του παιδιού μας.

Ελεάνα Μάρκου

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα