Παρασκευή και 13: Γιατί την θεωρούμε γρουσούζικη μέρα;

Ένα ερώτημα που μας προβληματίζει εδώ και αιώνες!

Σήμερα ξημέρωσε Παρασκευή και 13 και για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι υπέροχο, απλώς και μόνο γιατί είναι Παρασκευή οπότε ακολουθεί Σαββατοκύριακο.

Για άλλους όμως η ημέρα θεωρείται γρουσούζικη κι αυτό έχει γεννήσει μια ολόκληρη φοβία, αυτή της Παρασκευής και 13… Για ποιους λόγους όμως;

Amante apavorado chama a polícia de dentro do armário - Fátima News

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να βγουν από το σπίτι τους, που φοβούνται να σηκωθούν από το κρεβάτι τους και γενικά βασανίζονται από τον τρόμο και την ανασφάλεια που τους προκαλεί η σημερινή ημέρα.

Boris Johnson

Friday the 13th: the Boris Johnson remake – cartoon | Opinion | The Guardian

Στη Βρετανία, πολλοί λένε σήμερα μισοαστεία – μισοσοβαρά, όπως γράφει η εφημερίδα Independent, πως η Παρασκευή και 13 επιβεβαιώνεται πως είναι γρουσούζικη ημέρα, αφού ξημέρωσε με μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον.

Διαβάστε επίσης: 13 ταινίες που απαγορεύτηκαν σε κινηματογράφους του κόσμου!

Ο Μυστικός Δείπνος

Σε κάθε περίπτωση, οι προλήψεις που περιβάλλουν τη σημερινή ημέρα πιστεύεται πως φτάνουν πολλά χρόνια πίσω, μέχρι τον Μυστικό Δείπνο, στον οποίο παρακάθησαν 13 άνθρωποι, ο Ιησούς και οι δώδεκα μαθητές τους, τη νύχτα πριν τη σταύρωσή του.

Βασιλιάς Φίλιππος IV και οι ιππότες

Why Friday the 13th Spelled Doom for the Knights Templar - HISTORY

Παρασκευή και 13 ήταν όμως επίσης τον Οκτώβριο του 1307, όταν ο Βασιλιάς Φίλιππος ο IV της Γαλλίας προχωρούσε στη σύλληψη εκατοντάδων ιπποτών του τάγματος των Ναΐτών. Τους καθολικούς σταυροφόρους τους κυνηγούσαν -υπό την πίεση του Πάπα Κλημέντιου του V- λόγω των καταγγελιών από ένα πρώην μέλος του τάγματος, πως οι νέοι που στρατολογούνταν εξαναγκάζονταν να φτύσουν τον σταυρό, να αρνηθούν τον Χριστό και να εμπλακούν σε ομοφυλοφιλικές επαφές, στις τελετές μύησης.

Μπορεί οι ισχυρισμοί να μην είχαν κάποια τεκμηρίωση αλλά αποτέλεσαν επαρκές πρόσχημα για τον Φίλιππο για να ξεκινήσει δίωξη του πλούσιου τάγματος και να υπαναχωρήσει των οφειλών του στο πρόσωπό τους.

Με την κατηγορία ηθικής και οικονομικής διαφθοράς και ειδωλολατρίας- και με συχνές απολογίες που λαμβάνονταν με βασανιστήρια – πολλοί ιππότες εκτελέστηκαν στην πυρά.

Διαβάστε επίσης: Βασκανία: Μύθος, λαϊκή δοξασία ή αρνητική ενέργεια;

Jacques de Molay

Ο Grand Master Jacques de Molay κάηκε μπροστά στην εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων και λέγεται πως ξεστόμισε μια κατάρα για εκείνους που τον είχαν κρίνει τόσο λανθασμένα: Ο θεός ξέρει ποιος κάνει λάθος και έχει αμαρτήσει. Κακό θα συμβεί σε εκείνους που μας καταδίκασαν σε θάνατο, είπε.

Κι έτσι κάθε Παρασκευή και 13 σήμαινε στο εξής κακοτυχία, καθώς η κατάρα του De Molay περνούσε από αιώνα σε αιώνα.

Ο θρύλος στην Νορβηγία

Gods in Norse Mythology - Life in Norway

Ο θρύλος συνδέει την κακότυχη Παρασκευή και 13 και με τη Νορβηγία. Σύμφωνα με το μύθο, που επικαλείται το dogma.gr, στη Valhalla ο Θεός Odin είχε οργανώσει ένα δείπνο προς τιμήν 11 θεών, των πιο στενών του φίλων από το νορβηγικό πάνθεον. Όμως ο κακός και άτακτος θεός Loki, οργισμένος που δεν τον είχαν προσκαλέσει, αποφάσισε να εμφανιστεί απρόσκλητος, ως ο 13ος καλεσμένος.

Blame Loki for your bad luck - The Norwegian American

Ο Loki ξεγέλασε τον τυφλό Θεό του Χειμώνα Höðr, ο οποίος σκότωσε τον αδελφό του Badler, τον αγαπημένο θεό του Καλοκαιριού και γιο του Θεού Odin. Έτσι, ο αριθμός δεκατρία χαρακτηρίστηκε ως άτυχος, λόγω της δυσοίωνης περιόδου πένθους μετά την απώλεια των ισχυρών θεών από τον ανεπιθύμητο 13ο επισκέπτη.

Διαβάστε επίσης: 10 περίεργες φοβίες που μπορεί να πάσχει κάποιος;

13 VS 12

Is 12 the new 13? - Monday, 14th Week in ordinary time- Matthew 9: 18-26

Για κάποιο λόγο, ο αριθμός «12» εμφανίζεται σε πολλούς πολιτισμούς ως ένας «πλήρης» αριθμός: Ένα έτος έχει 12 μήνες, στην αστρολογία ο ζωδιακός κύκλος χωρίζεται σε 12 ίσα τμήματα, στα γνωστά ως ζώδια, οι θεοί του Ολύμπου ήταν 12, ο Odin στην νορβηγική μυθολογία είχε 12 γιους, 12 ήταν και οι άθλοι του Ηρακλή και 12 ήταν οι φυλές του Ισραήλ.

Η αρνητικότητα της Παρασκεύης

Why we Threw Eve Under the Bus - Real Leaders

Η Παρασκευή από μόνη της θεωρείται αρνητική ημέρα καθώς η Εύα πρόσφερε το μήλο στον Αδάμ, ενώ ξεκίνησε και η μεγάλη πλημμύρα από την οποία σώθηκε μονάχα ο Νώε και η οικογένειά του.

Οι προκαταλήψεις και οι φόβοι γνωστοί

Elevator Going Up" to the 13th Floor? | Madden Elevator

Στην Αμερική οι περισσότεροι ουρανοξύστες και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν δέκατο τρίτο όροφο. Με εξαίρεση, ωστόσο, το Empire State Building και το Waldorf-Astoria Hotel στη Νέα Υόρκη που διαθέτουν 13ο όροφο.

Why is Friday the 13th Considered Unlucky?

Οπότε αν δείτε σήμερα καμία μάυρη γάτα μπροστά σας, μην αγχωθείτε! Έτσι κι αλλιώς δε τα πιστεύετε εσείς αυτά, οπότε… ρίξτε απλά μια πέτρα προς τα πίσω σας καλού – κακού!

Πηγή

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Rating: 5 out of 5.

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα