Παναγιά η Κακαβιώτισσα: Η μοναδική εκκλησία χωρίς σκεπή στον κόσμο!

Αν φέτος το Καλοκαίρι επιλέξει κάποιος να πάει στην Λήμνο εκτός από τις υπέροχες παραλίες και το ωραίο φρέσκο ψάρι θα πρέπει να επισκεφτεί την Παναγία την Κακαβιώτισσα , την μοναδική εκκλησία χωρίς σκεπή στον κόσμο .

Η μοναδική αυτή εκκλησία βρίσκεται 4 χλμ περίπου από την Μύρινα, το κέντρο της Λήμνου, στην κορυφή του όρους Κάκαβος μέσα σε μια σπηλιά ανάμεσα στα βράχια.

Παναγία η Κακαβιώτισσα

Διαδρομή…

Η διαδρομή για να φτάσει κάποιος στην μαγευτική αυτή εκκλησία είναι περίπου 40 λεπτά και είναι ιδανική για περιπατητές, ίσως να δυσκολέψει τους μή ασκούμενους αλλά οι μυρωδιές απο το θυμάρι και τα άγρια βότανα καθ όλη την διάρκεια της διαδρομής και η θέα που αντικρίζει κάποιος μόλις φτάσει είναι εντυπωσιακή.

Διαβάστε επίσης: Αμμοθίνες: Η Σαχάρα της Λήμνου

Ιστορία

Το ξωκλήσι είναι γνωστό από το 1305 και είναι κατάλοιπο ενός εκ των πολλών αγιορείτικων μετοχιών της Λήμνου. Ήρθε στην ιδιοκτησία της Μονής Μεγίστης Λαύρας όταν μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο (νησί κοντά στην Λήμνο) που άνηκαν στην μονή εγκαταστάθηκαν εκεί για να προστατευτούν από τους Τούρκους.

Οι μοναχοί ασκήτευαν στις γύρω σπηλιές και για να λειτουργηθούν έφτιαξαν αυτόν τον ναό. Νέοι μοναχοί όμως δεν ερχόντουσαν και οι παλιοί πέθαιναν, έτσι ο τελευταίος που έμεινε αποφάσισε να εγκαταλείψει το νησί και να πάει στο Άγιο Όρος. Πριν φύγει βρήκε έναν Λημνιό, της οικογένειας Μουμτζή από το χωριό Κοντίας, που είχε την μάντρα για τα ζώα του εκεί κοντά και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας.


‘Το Ρόδον το Αμάραντον’ και του ζήτησε να ανεβάζει την εικόνα στο ναό κάθε Λαμπροτρίτη για να λειτουργείται ,πράγμα που συμβαίνει ακόμα και σήμερα και σε συνδυασμό με την θέα η λειτουργία είναι μαγική για όποιων βρεθεί αυτή την περίοδο στο νησί. Ο μύθος λέει ότι ο μοναχός μόλις έδωσε την εικόνα μπήκε στην θάλασσα άνοιξε το ράσο του, το οποίο έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος.

Ακόμα και σήμερα σε μία μικρή διπλανή σπήλια συναντάμε ίχνη ανθρώπων που πάνε για να απομονωθούν και να προσευχηθούν .

Για όποιο λόγο και να αποφασίσει κάποιος να ανέβει στην εκκλησία, είτε για να προσευχηθεί είτε για την απαράμιλλη θέα, είναι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς όταν έρθει στην Λήμνο.

Δείτε την Παναγιά την Κακαβιώτισσα στο παρακάτω βίντεο!

Σίσυ Παπαδοπούλου

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Rating: 5 out of 5.

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα