Ολυμπιακοί Αγώνες: 10 πράγματα που δεν γνώριζες!

Ολυμπιακοί Αγώνες

Σαν σήμερα, 2.797 χρόνια πριν, καταγράφηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Μετά από 3 χιλιετίες και μία μεγάλη ιστορική πορεία, επιστρέφουν φέτος στο Τόκιο, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας, που έρχεται να φέρει πολλές αλλαγές. Ανά τέσσερα χρόνια, ο μεγαλύτερος θεσμός παγκοσμίως, συγκεντρώνει σε μία χώρα χιλιάδες αθλητές, οι οποίοι χαρίζουν απλόχερα πλούσιο θέαμα και αρκετές συγκινήσεις.

Η κατάρα των Αγώνων του Τόκιο | in.gr

Υπάρχουν όμως, 10  γεγονότα, τα οποία δεν γνωρίζουμε και θα μας αφήσουν έκπληκτους. Πάμε να τα δούμε!

1. Τα Ολυμπιακά Χρυσά μετάλλια δεν αποτελούνται από χρυσό

How Much is an Olympic Medal Worth? | Money

Καθαρά χρυσά μετάλλια, υπήρχαν στις απονομές μέχρι το 1912. Τα σημερινά, είναι κυρίως από ασήμι και επιμεταλλώνονται από 6g χρυσό.

2. Τρεις φορές οι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής ακυρώθηκαν

Olympics: Times the Games Were Postponed, Cancelled or Disrupted - HISTORY

Στην μεγάλη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μόνο τρεις φορές ακυρώθηκε η Ολυμπιάδα. Το 1916 στο Βερολίνο λόγω του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και το 1940 (Ελσίνκι) και 1944 (Λονδίνου) εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

3. Μικρότερος και μεγαλύτερος αθλητής που έχει κατακτήσει μετάλλιο

Ολυμπιονίκης ετών 10! Υποναύαρχος Δημήτριος Λούνδρας - Militaire.gr
Eliza Pollock - Wikipedia

Ο νεότερος Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Θερινών Αγώνων είναι ο Δημήτριος Λούντρας. Ήταν Έλληνας γυμναστής που κέρδισε το χάλκινο σε ηλικία 10 ετών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Ο γηραιότερος Ολυμπιονίκης είναι η Λίντα Πέιτον. Ήταν μια αμερικανίδα τοξότης που κέρδισε 2 χάλκινα μετάλλια καθώς και ομαδικό χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μισσούρι το 1904 σε ηλικία 66 ετών.

4. Μόνο 5 χώρες έχουν εκπροσώπηση σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Άνοιγμα φωτογραφίας

Είναι η Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Αυστραλία.

5. Επίσημες γλώσσες των Αγώνων είναι τα Αγγλικά και τα Γαλλικά

Who should get the coronavirus vaccine first? France and the UK have  different answers

6. Τα Ολυμπιακά μετάλλια του Τόκιο αποτελούνται από ανακυκλωμένες ηλεκτρονικές συσκευές

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, θα είναι ξεχωριστοί αφού τα μετάλλια που θα δοθούν στους διακριθέντες αθλητές, θα προέρχονται από ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές και κινητά κυρίως) που έχουν ανακυκλωθεί. Οι συσκευές δωρίστηκαν από τους πολίτες της Ιαπωνίας ως υλικό για τα μετάλλια. (Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό θέμα)

7. Μόνο ένας αθλητής έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

The Greatest Olympian You've Never Heard of: Eddie Eagan and an Unlikely  Double | Bleacher Report | Latest News, Videos and Highlights

Ο Αμερικανός Έντι Έγκαν κέρδισε το καλοκαίρι του 1920 το χρυσό στην Πυγμαχία, ενώ στους χειμερινούς του 1932 κέρδισε επίσης το χρυσό μετάλλιο και έγραψε ιστορία!

8. Τουλάχιστον ένα χρώμα από τους Ολυμπιακούς Κύκλους υπάρχει σε οποιαδήποτε σημαία

What do the Olympic Rings Stand for? The Surprising History of the Olympic  Colors

Ο ιδρυτής του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος, ο Pierre de Coubertin σχεδίασε το Ολυμπιακό σύμβολο που αποτελείται από πέντε δαχτυλίδια που είναι χρωματισμένα σε μπλε, κίτρινο, μαύρο, πράσινο και κόκκινο με λευκό στο κέντρο. Αυτά τα δαχτυλίδια αντιπροσωπεύουν τις πέντε κατοικημένες ηπείρους του κόσμου. Είναι ενδιαφέρον ότι τουλάχιστον ένα από αυτά τα χρώματα υπάρχει σε κάθε εθνική σημαία κάθε χώρας.

What is the story behind the Olympic rings?

9. Οι αγώνες του Λονδίνου το 2012 ήταν γνωστοί ως Ολυμπιακοί Αγώνες Γυναικών

London 2012: Disqualified British women's relay team to miss Olympics |  Olympics 2012: athletics | The Guardian

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ήταν η πρώτη έκδοση των Αγώνων όπου όλες οι συμμετέχουσες χώρες έστειλαν γυναίκες αθλητές.

10. 10 ονόματα νικητών είναι χαραγμένα στους τοίχους του σταδίου

Wall Of Champions On Which Are Written All The Names Of The Winners Of The  XXII Olympic And Paralympic Games In Sochi Olympic Park Editorial Photo -  Image of champions, award: 151370651

Τα ολυμπιακά μετάλλια δεν είναι τα μόνα βραβεία που δίνονται στους αθλητές. Επίσης, στο κεντρικό γήπεδο υποδοχής, τα ονόματα των νικητών των μεταλλίων είναι γραμμένα στον τοίχο.

Πηγή

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα