Οι φοίνικες που “περπατούν” στην πραγματικότητα…

Οι φοίνικες που περπατούν

Το exorrhiza Socratea ή «φοίνικες που περπατούν» είναι ίσως τα μόνα δέντρο στον κόσμο που πραγματικά.. μετακινούνται.

Το δέντρο, που ευδοκιμεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μπορεί να αλλάξει θέση χάρη στις ρίζες του. Καθώς αλλάζουν οι εποχές το Exorrhiza Socratea δημιουργεί καινούργιες ρίζες λίγο μακρύτερα από το αρχικό σημείο που τις δημιούργησε αρχικά. Στη συνέχεια εγκαταλείπει τις αρχικές και μετακινείται στις καινούργιες όπου υπάρχει περισσότερο φως.

Οι παράξενοι αυτοί φοίνικες που φτάνουν σε ύψος τα 25 μέτρα, κινούνται 2 με 3 εκατοστά την ημέρα, συνολικά δηλαδή 20 μέτρα το χρόνο. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά είναι το μοναδικό δέντρο στον κόσμο που μπορεί να το κάνει αυτό.

Πώς μετακινείται; Οι ομολογουμένως ασυνήθιστες ρίζες του που μοιάζουν με ξυλοπόδαρα, του επιτρέπουν να μετακινηθεί μέχρι και 20 μέτρα τον χρόνο.

Οι φοίνικες που περπατούν

«Καθώς το έδαφος διαβρώνεται, το δέντρο μεγαλώνει νέες, μακριές ρίζες που βρίσκουν καινούργιο και πιο στέρεο έδαφος»

Peter Vrsansky

εξήγησε ο Peter Vrsansky, παλαιοβιολόγος από τη Σλοβακική Ακαδημία Επιστημών.

Διαβάστε επίσης: Χαρουπιά: Το δέντρο που δεν καίγεται


Peter Vrsansky
Οι φοίνικες που περπατούν

«Στη συνέχεια, σιγά-σιγά, καθώς οι ρίζες εγκαθίστανται στο νέο χώμα και το δέντρο μεταφέρεται υπομονετικά προς τις νέες του ρίζες, οι παλιές ρίζες σηκώνονται αργά στον αέρα. Η όλη διαδικασία μετακίνησης του δέντρου σε καλύτερη θέση μπορεί να διαρκέσει ένα ή και δυο χρόνια».

Peter Vrsansky
entypwsiakos-foinikas-pou-perpataei-01

Υπάρχουν όμως και αυτοί που έχουν τις αμφιβολίες τους για την ικανότητα του δέντρου να μετακινείται.

Οι φοίνικες που περπατούν
Οι φοίνικες που περπατούν
Οι φοίνικες που περπατούν

Σύμφωνα με άρθρο του Live Science που δημοσιεύτηκε το 2012:


«Ένα δέντρο που περπατά για να αναζητήσει τον ήλιο είναι μια συναρπαστική, παράξενη ιστορία. Αλλά αλίμονο, δεν είναι αλήθεια. Το δέντρο είναι αρκετά πραγματικό, αλλά δεν περπατάει. Κάθεται εκεί όπου βλάστησε. Δεν μετακινείται παρά μόνο αν το πάρει ο άνεμος (ή ένα τσεκούρι)».

Δείτε το βίντεο:

Είναι ομολογουμένως από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στη χλωρίδα και από τα πιο παράξενα. Η όλη διαδικασία μετακίνησης του δέντρου μπορεί να πάρει ακόμη και ένα ή δύο χρόνια μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο σημείο και να δημιουργηθούν οι ρίζες λένε οι ειδικοί.

Πηγή

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα