«Ναυάγιο Δημήτριος»: Το άγνωστο και εντυπωσιακό Ναυάγιο της Ελλάδας!

Υπάρχει ένα «μοναδικό» Ναυάγιο στη χώρα μας που λίγοι το γνωρίζουν…

Ναυάγιο Δημήτριος: Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο είναι πολύ πιο εντυπωσιακό σαν «Nαυάγιο» από το γνωστό της Ζακύνθου. Στη Ζάκυνθο σε μαγεύει η τοποθεσία, στο Βαλτάκι σε μαγεύει το Nαυάγιο Δημήτριος!

Το «Ναυάγιο Δημήτριος»

Ναυάγιο Δημήτριος

Η παραλία «Βαλτάκι» (ή Σελινίτσα) βρίσκεται μόλις τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα! Πιο συγκεκριμένα, στον Ν.Λακωνίας, μία ανάσα στην κυριολεξία από το πανέμορφο λιμάνι του Γυθείου! Ανατολική Μάνη λοιπόν, μία παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και μία ευχάριστη έκπληξη: «Το Ναυάγιο Δημήτριος»!

Ξεκάθαρα ένα πλοίο φάντασμα, πολύ επιβλητικό με μεγάλη ιστορία!

Ναυάγιο Δημήτριος

Το πλοίο Δημήτριος (πρώην Klinthholm) κατέληξε στο λιμάνι του Γυθείου το 1980 καθώς ο πλοίαρχος είχε προβλήματα υγείας. Σιγά σιγά άρχισε να εγκαταλείπεται… Λόγοι οικονομικοί και δανειστές δεν επέτρεπαν την πλεύση του. Εν συνεχεία, ο «Δημήτριος» άρχισε να εμφανίζει και μηχανικά προβλήματα ενώ με τον καιρό το σκαρί του δεν άντεχε άρχιζε να μπάζει νερά και να γέρνει…

Κι επειδή κανένας δεν αποφάσιζε για την τύχη του, ούτε οι πλοιοκτήτες ενδιαφέρθηκαν ποτέ, το σκαρί του Δημήτριου ξεκίνησε από μόνο του, κουτσό και ταλαιπωρημένο, παρασυρόμενο από τα ρεύματα και «άραξε» στην παραλία της Σελινίτσας, περιοχή Βαλτάκι.

Στην ουσία το καράβι βρήκε τη θέση του παρά τις «γκρίνιες» (ακόμα και σήμερα) ότι το πλοίο μολύνει τη θάλασσα.

Ναυάγιο Δημήτριος

Όχι δεν τη μολύνει. Έχει εναρμονιστεί πλέον με το περιβάλλον (μετά από τόσα χρόνια) και καλό είναι να μείνει εκεί (ούτε πιο μέσα, ούτε πιο έξω) forever and ever με καλή συντήρηση. Τέτοια αξιοθέατα δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη… Η ίδια η φύση το οδήγησε εκεί να στέκεται επιβλητικά και να σου θυμίζει χιλιάδες μύθους γύρω από αυτό!

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και να βάλουμε στα SOS ότι το καράβι ναυπηγήθηκε το 1950 και δεν πρόκειται για μικρό πλοιάριο… Είναι τεράστιο! Έχει μήκος 67 ολόκληρα μέτρα, χωρητικότητα περίπου χιλίων ατόμων!

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΓΥΘΕΙΟ (DRONE). DIMITRIOS SHIPWRECK NEAR GYTHIO -  YouTube

Διαβάστε επίσης: Μπουχάρια και Νοχτάρια: Το Γκραν Κάνυον της Ελλάδας!

Πολλοί το ονομάζουν και «κόκκινο ναυάγιο» καθώς το σκουριασμένο του κορμί είναι μία παλέτα με χιλιάδες αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί!

Ναυάγιο Δημήτριος

Ο επισκέπτης απολαμβάνει πραγματικά αυτό το μοναδικό τοπίο συνδυάζοντας τη βουτιά του στα καταγάλανα νερά και την εξερεύνηση του ναυαγίου. Το ναυάγιο βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και όχι στην αμμουδιά, κάτι που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό! Είναι στα ρηχά και υπάρχει μία νησίδα άμμου να το πλησιάσεις, να το ακουμπήσεις! Θα ξετρελαθείς από το «πάντρεμα» μετάλλου, θάλασσας, σκουριάς. Αν σταθείς κοντά του, βλέπεις το εσωτερικό του καθώς και την απέναντι πλευρά του σκαριού του, ενώ από κάτω κοιτάς με δέος το ψηλό τουκατάρτι και περιμένεις από στιγμή σε στιγμή να εμφανιστούν πειρατές μονόφθαλμοι και μονόχειρες με γάντζους και μαύρες σημαίες!

Προτεινόμενη διαδρομή

Ναυάγιο Δημήτριος

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι να πας, πάντα εξαρτάται που διανυκτερεύει ο καθένας και από πού ξεκινάει. Εμείς ξεκινάμε από το ορμητήριο της Καλαμάτας (καθώς βρίσκεται στη μέση, μεταξύ πρώτου και δεύτερου ποδιού της Πελοποννήσου). Εκεί πάντα συμβουλευόμαστε τον χαμογελαστό, φιλόξενο και πρόσχαρο Δημήτρη Φουντέα (ιδιοκτήτη του κάμπιγκ FARE) που μας ετοιμάζει λίστα με τα πιο απίθανα και άγνωστα μέρη της περιοχής με στοχευμένες διαδρομές χωρίς χάσιμο χρόνου.

Έργα 3 εκατ. € για το Καλαμάτα – Σπάρτη – messinia24

Επιλέξαμε λοιπόν στο πήγαινε την κατεύθυνση από τον παλιό επαρχιακό δρόμο Καλαμάτας-Σπάρτης. Μία αξέχαστη πορεία μέσα από τον Ταΰγετο, όπου το αυτοκίνητο περνάει στην κυριολεξία μέσα από σπηλιές. Διαδρομή γεμάτη δέος και ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς τα παραδοσιακά χωριά του Ταΰγετου! Μικρή στάση στη Σπάρτη για καφέ, συνέχεια για Βαλτάκι. Αφού απολαύσετε το αξέχαστο άγνωστο ναυάγιο της Μάνης, μπορείτε να συνεχίσετε στο έλα τη διαδρομή σας από Γύθειο (βόλτα στο λιμάνι) και μετά επιστροφή από Αρεόπολη και Δυτική Μάνη!

Νυμφόπετρα: Το απολιθωμένο σκηνικό που περιμένει να το «ανακαλύψεις»!

Όλη η Μάνη είναι μαγική, γεμάτη κάστρα, αλλά κάπου εκεί στο παραδοσιακό καστροχωριό Λαγκάδα της Δυτικής Μάνης (φημίζεται για την αναδόμηση του με πέτρα από τους Μανιάτες κατοίκους της) ίσως πεινάσετε… Το ταβερνάκι του Φώτη Λιοκαρέα που λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σας περιμένει πάνω στο δρόμο να δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές, αλλά αυτό που σίγουρα θα σας κερδίσει στου «Φώτη» είναι το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον και τα «σφηνάκια» από ελαιόλαδό του που βγαίνει σε πολλές γεύσεις «έκπληξη»!

Το Ναυάγιο Δημήτριος στο Βαλτάκι δεν κοντοστάθηκε εκεί τυχαία! Το ρητό «Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή» ίσως να είχε σαν βάση την ιστορία και τη θέση αυτού του πλοίου!!!

Το εντυπωσιακό "κόκκινο ναυάγιο" κοντά στο Γύθειο - Messinia Live - Το ταβερνάκι του Φώτη Λιοκαρέα

Για όσους δεν το έχουν ακόμα επισκεφτεί ας έχουνε στο νου τους ότι ένα κατατρεγμένο καραβάκι ταξίδεψε μόνο του και στάθηκε, εκεί δίπλα στο Γύθειο και τους περιμένει….

Κατερινα ακριτιδου

By Κατερίνα Ακριτίδου

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Rating: 5 out of 5.

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα