Με θέα τη χερσόνησο Τηγάνι ή Μαΐνη (μοιάζει με ένα τηγάνι στη θάλασσα), το αρχαιότερο κάστρο της Μάνης (μία στενόμακρη λωρίδα γης 1.700μ), χαιρετάει ο κλειστός βραχώδης κόλπος του Μέζαπου!
Η ιστορία του πειρατή

Πρόκειται για ένα μοναδικό τοπίο της Λακωνικής Μάνης που κρύβει από πίσω την ιστορία του μονόφθαλμου πειρατή Νικολού Σάσσαρη!

Καταγόταν από προεστούς της Μάνης με δεσμούς από τους Φελουριάνους-Κάρλους της πόλης Σάσσαρι στη Σαρδηνίας εξού και το όνομα του. Ο μονόφθαλμος κουρσάρος έδρασε τον 18ο αιώνα με πολλές επιθέσεις κυρίως σε μικρότερα πλοιάρια ώσπου κάποια στιγμή σκοτώθηκε σε μία μάχη. Ο Σάσσαρης είχε χτίσει έναν ψηλό πύργο-κρυσφήγετο με κανόνια και κάτω από αυτόν υπήρχαν υπόγειες στοές και σπηλιές με κρυμμένες βάρκες.

Πολλοί μάλιστα λένε ότι κάπου εκεί σε μία από τις σπηλιές του πύργου ίσως να βρίσκεται ο «χαμένος θησαυρός» του πειρατή μιας και δεν υπάρχουν αναφορές ότι βρέθηκε κάτι από τη λεία του τόσα χρόνια… Υπολογίζεται ότι η λεία του μεταφραζόταν σε τόνους χρυσού, πολύτιμων πετραδιών, μαργαριταριών, κοσμημάτων και νομισμάτων. Από μαρτυρίες αναφέρεται επίσης ότι ο πειρατής είχε στον τοίχο του πύργου ένα καρφωμένο περίτεχνο σπαθί που για άγνωστο λόγο εξαφανίστηκε. Το 1750 ο μονομάτης καπετάνιος άρχισε τις επιθέσεις σε ναυτικούς όλων των εθνικοτήτων. Με τη φελούκα που ονόμαζε «Ζαργάνα» του όργωνε τις θάλασσες και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των θαλασσών! Μετά το θάνατό του, η Κανέλλα και χήρα του, κούρεψε τα μαλλιά της και πήρε τη θέση του!

Διαβάστε επίσης: «Ναυάγιο Δημήτριος»: Το άγνωστο και εντυπωσιακό Ναυάγιο της Ελλάδας!
Ο Μέζαπος και ο μύθος
Ο Μέζαπος είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Οιτύλου στη δυτική Λακωνική Μάνη. Εκεί κοντά η παραλία Χαλικιά με σπηλιές μέσα στη σμαραγδένια θάλασσα για να εξερευνήσεις. Λίγο πριν ο κλειστός κόλπος του Μέζαπου που έκρυβε τα πλοία του ο τυχοδιώκτης κουρσάρος Σάσσαρης και εγκλώβιζε τους εχθρούς του. Ήταν το ορμητήριό του! Φωτογραφίες από ψηλά κόβουν την ανάσα καθώς ο κόλπος είναι σαν μία κλειστή δεξαμενή ύψους τουλάχιστον 20 μέτρων. Ο μύθος λέει ότι μετά την ήττα του Σάσσαρη και το θάνατό του (έπειτα από σφοδρή συμπλοκή με τούρκικα πλοία), η τραυματισμένη του φρεγάτα επέστρεψε μόνη της και άραξε στο κρυμμένο πηγάδι του Μέζαπου ενώ το άψυχο κορμί του πειρατή δεν βρέθηκε ποτέ. Το «κατάπιε» η θάλασσα!
Διαβάστε επίσης: «Ναυάγιο Δημήτριος»: Μπουχάρια και Νοχτάρια: Το Γκραν Κάνυον της Ελλάδας!
Τοποθεσία
Όλη η περιοχή όμως του Μέζαπου από το κάστρο του πειρατή μέχρι τη Χαλικιά αποτελείται από δαιδαλώδεις υπόγειες σπηλιές και μονοπάτια που «ξεπηδάνε» κουφάρια αναστημένων νεκρών που βούλιαξαν στη θάλασσα κάποια στιγμή πάνω σε μάχη και αναδυόμενες γοργόνες από υπόγειες πόλεις του βυθού! Κατεβαίνοντας από τον πρώτο δρόμο δεξιά, καταλήγεις σε ένα καστρόσπιτο, χτισμένο στη μία πλευρά του βράχου με τη μαγευτική θέα του κάστρου Μαΐνη ή Τηγάνι! Είναι η μοναδική πρόσβαση για να φτάσεις στον κόλπο. Από ψηλά βλέπεις γαλαζοπράσινα νερά και βάρκες να αιωρούνται. Υπάρχει μία σκάλα να βουτήξεις απευθείας στο απέραντο σμαραγδί του Μέζαπου και να αισθανθείς έστω και μία στιγμή κομμάτι της ιστορίας που έγραψε στη θάλασσα ο γνωστός Μανιάτης πειρατής και η πειρατίνα του, Κανέλλα. Ο κόλπος διαθέτει και παραλία κάτω ακριβώς από το ψηλό τοιχίο που σχηματίζουν τα βράχια και είναι εύκολα προσβάσιμη με λίγα λεπτά κολύμπι!

Ο Μέζαπος δεν είναι κάτι από μόνο του. Είναι ένας συνδυασμός τοπίων με υπόγειες θαλάσσιες σπηλιές, κλειστούς κόλπους, κάστρα που προστατεύονται από τη χερσόνησο του Τηγανιού του αρχαιότερου παλατιού της Μάνης! Τον Νικολό δεν τον όπλισε η απληστία του αλλά η ένδεια της εποχής, πουλούσε τη λεία ή κομμάτι αυτής στο «Μικρό Αλγέρι» και βοηθούσε την τοπική του κοινωνία.

Για αυτό όποιος επισκεφτεί το Μέζαπο ακούει ψιθυριστά το «Μοιρολόι του κουρσάρου» που τραγουδήθηκε από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη… «..Ε μονομάτη Νικολό, σε το’ σκουζα το ψυχικό, μην πάεις κάτω στην Τουρκιά, μην πάεις κουρσάρος και Ζορμπάς, μην πάεις να γδύνεις τα φτωχά….»
Ένα μέρος, μια ιστορία η χώρα μας…
Μέζαπος: το λιμάνι του Νικολού και της Κανέλλας σας έχει στείλει ήδη πρόσκληση!!
Κατερίνα Ακριτίδου
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!