Έτοιμα να πετάξουν ψηλά τα «Livebirds» του Liverpool!

Liverpool FC

Ακριβώς 30 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τελευταία κατάκτηση για την Liverpool, ενός πρωταθλήματος Αγγλίας. Η ιστορικότερη ίσως ομάδα της Αγγλίας, λες και την κυνηγάει μια «κατάρα» τα τελευταία χρόνια και δεν την θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα Αγγλίας, έναν τίτλο που τον έχει σηκώσει πριν το 1990, άλλες 17 φορες (1901, 1906, 1922, 1923, 1947, 1964, 1966, 1973, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990). Συνολικά λοιπόν η μεγάλη ομάδα του λιμανιού, έχει στεφθεί 18 φορές πρωταθλήτρια και φέτος θα είναι η 19η, αφού το πρωτάθλημα αναμένεται να ξεκινήσει μετά την κορωνοϊού εποχή κανονικά και να ολοκληρωθεί η ξέφρενη φετινή πορεία της ομάδας του Klopp.

Για την ιστορία της Liverpool είναι περιττό να πούμε πολλά πράγματα, αφού αυτή έχει μιλήσει από μόνη της. Εκείνο που δεν γνωρίζουν όμως πολλοί, είναι τι συμβολίζει το σήμα της ομάδας, το έμβλημα της, το περιβόητο «Livebird», το οποίο δεν είναι πελεκάνος, όπως πολλοί νομίζουν.

Καταρχάς, θα πρέπει να πούμε ότι το «Livebird» είναι το σύμβολο της πόλης του Liverpool. Η πρώτη και πιο παλιά γνωστή χρήση του «Liverbird» εντοπίζεται στα 1350 σε μια σφραγίδα της πόλης που σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Έτσι ξεκίνησαν πολλές εμφανίσεις του συγκεκριμένου πτηνού στο μεγάλο λιμάνι, με τρανό παράδειγμα τα δύο «Livebird» που κοσμούν το Liver Building και δεσπόζουν πάνω από τον ποταμό Mersey.

Πηγή: Alan Wright από το Pixabay

Τι πτηνό είναι όμως το έμβλημα της ιστορικής Liverpool και γενικότερα της πόλης; Είναι λοιπόν ένα πουλί στα παράκτια νερά κοντά στο Liverpool, το οποίο αναφέρεται ως «leaver». Εικάζεται ότι η λέξη αναφέρεται στην ολλανδική λέξη «lefler» που σημαίνει χουλιαρομύτα, ένα πελαργόμορφο πτηνό που σπάνια απαντάται στη βόρεια Αγγλία.

Το College of Arms, το οποίο αναγνώρισε το 1797 το «Livebird» ως επίσημο έμβλημα της πόλης του Liverpool, υποδεικνύει ότι το πουλί είναι κορμοράνος και o βλαστός που έχει στο ράμφος του είναι ένα είδος φυκιού, το οποίο ονομάζεται «laver» (πορφύρα = εδώδιμο θαλάσσιο ροδοφύκος), υποδηλώνοντας ότι η ονομασία του πτηνού προέρχεται από το όνομα του φυκιού. Όπως είναι εμφανές στο έμβλημα της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, το βραχύ κεφάλι και το γαμψό ράμφος του πουλιού, δείχνει ότι πρόκειται για αρπακτικό.

Το 1911 όταν και κατασκευάστηκε το Liver Building, ζωντάνεψε και πάλι η ιδέα πως το «Liverbird» ήταν ένα μυθικό πτηνό που ζούσε κάποτε στην ακτογραμμή. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, οι δύο κορμοράνοι που κοσμούν την κορυφή των δυο πύργων του Liver Building, είναι ζευγάρι και το θηλυκό κοιτάζει προς τη θάλασσα για να δει τους ναυτικούς να γυρίζουν σώοι και το αρσενικό προς την πόλη για να σιγουρευτεί ότι οι pubs είναι ανοικτές.

Ένας τοπικός θρύλος λέει ότι αν ένας τίμιος άντρας ή μια παρθένα περάσουν κάτω από το Liver Building , οι δύο κορμοράνοι θα πλαταγίσουν τα μεγαλοπρεπή φτερά τους. Λέτε φέτος που επιτέλους η Liverpool θα φτάσει στον τίτλο, να πετάξουν κιόλας;

Κώστας Αγοράκης

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα