Κρασί με «βρώμικο».. Πηγαίνει;

Βρώμικο και Κρασί
Συνθεση κρασιου

Μετά από μία οινική συζήτηση που είχα τις προάλλες (που πήρε περίεργη τροπή στο τέλος) αποφάσισα να γράψω για ένα περίεργο θέμα που πολλοί θα το θεωρούσαν άτοπο. Μπορεί κανείς να συνδυάσει κρασί με «βρώμικο» που θα το βρει κανείς έξω από γήπεδο στην καντίνα;

Για αρχή πρέπει να δούμε και να αναλύσουμε τι είναι το βρώμικο. Γενικά μπορεί να πει κανείς ότι πήρε το όνομα του, επειδή οι συνθήκες και τα άτομα που το φτιάχνουν δεν δίνουν και μεγάλη προσοχή στην υγιεινή και την ποιότητα των προϊόντων αυτών. Και όντως από έρευνες που διεξάχθηκαν στην Γερμανία δεν είναι και το πιο ασφαλές έδεσμα που μπορεί κανείς να απολαύσει.

Μετά από συζήτηση με υπεύθυνο τέτοιας καντίνας έμαθα ότι πήρε το όνομα του για τον λόγο ότι λερώνεσαι μετά, αλλά και κατά την διάρκεια που το απολαμβάνεις. Το κλασσικό βρώμικο τώρα, φτιάχνεται συνήθως με λουκάνικο ή καλαμάκι χοιρινό μέσα σε ψωμί τύπου sandwich με ντομάτα, κρεμμύδι, άνηθο, μουστάρδα και κέτσαπ. Μεταμοντέρνες παραλλαγές με καλαμάκι κοτόπουλο, γύρο, pulled pork και παρεμφερή κρεατικά με σάλτσα BBQ και δεν συμμαζεύεται πάμε σε κατηγορίες sandwich κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Τώρα το κλασσικό βρώμικο, που είναι και το ζητούμενο μας (για να μπούμε πραγματικά στο θέμα) μπορεί να το συνδυάσει κανείς με κρασί;

Ναι λοιπόν μπορεί. Ας κατηγοριοποιήσουμε το βρώμικο για αρχή ως ένα λιπαρό έδεσμα με βάση το κρέας. Άρα θέλουμε ένα κρασί με μέτρια προς υψηλή οξύτητα, μέτριες τανίνες και ένα μέτριο σώμα, όπως για παράδειγμα ένα Syrah παλαιού κόσμου ή ενός νεοκοσμήτικου Shiraz από την πολυαγαπημένη μας Αυστραλία (ναι μιλάμε για την ίδια ποικιλία αλλά με την μεγάλη διαφορά ότι το υποκείμενο οι ρίζες στην Αυστραλία του φυτού είναι οι δικές του και δεν έχουμε το αμερικανικό υποκείμενο όπως στην Ευρώπη λόγω της φυλλοξήρας).

Αγαπημένες άλλες επιλογές για να συνοδέψει κάνεις το βρώμικο το σωστό θα ήταν κρασιά GMS (Grenache Syrah Mourvedre) ή ακόμα και με Merlot. Εννοείται ότι οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί και δεν θα μπορούσε κανείς να τους αναλύσει όλους.

Εν κατακλείδι, αυτό που μετράει είναι πως ναι μπορεί κανείς να συνδυάσει κρασί και βρώμικο. Τώρα μια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι: “Μα καλά εγώ πρέπει να πάρω το κρασί μου στο γήπεδο δηλαδή;”

Όχι πάρε ένα βρώμικο πριν το ματς και ένα μετά για το σπίτι!

Σταμάτης Μ. Τσακίρης

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα