Γιατί τα μωρά σταματούν να κλαίνε όταν τα παίρνουμε αγκαλιά όρθιοι;

Μωρό και μαμά αγκαλιά

Σας έχει τύχει να προσπαθείτε να καθησυχάσετε το μωρό σας για ώρα καθιστοί, και μόλις σηκωθείτε όρθιοι, συνεχίζοντας να το κρατάτε στην αγκαλιά σας, το μωρό να ηρεμεί στη στιγμή;

Breastfeeding & Psychiatric Medications - MGH Center for Women's Mental  Health

Η παρακάτω έρευνα έχει την εξήγηση.

What to Do If Your Baby Fell or Was Dropped on Their Head | Fatherly

Και σε ποιον δεν έχει συμβεί; Λικνίζεστε για ώρα στην πολυθρόνα, με ένα μωρό στην αγκαλιά που κλαίει ασταμάτητα, αλλά το μωρό δεν λέει να ηρεμήσει. Αλλά μόλις αποφασίσετε να σηκωθείτε όρθιοι, χωρίς να αφήσετε το μωρό από την αγκαλιά σας, τα κλάματα σταματούν στη στιγμή.

Αν αμέσως μετά ξανακαθίσετε εξαντλημένοι, τα κλάματα ίσως αρχίσουν πάλι. Και τότε αποφασίζετε να το βάλετε στο μάρσιππο, όσο κι αν σας πονάει η μέση σας από την κούραση, γιατί ο μάρσιππος είναι πάντα εγγύηση ότι θα το κρατήσει ήρεμο και χαρούμενο.

Μάρσιπος Chicco Boppy Comfy Fit, Grey 79949-47 - MicroKosmos

Διαβάστε επίσης: Έμβρυο: Ο σχηματισμός του από τη σύλληψη ως τη γέννα

Γιατί όμως τα μωρά ηρεμούν μόλις σηκωθούμε όρθιοι, ιδιαίτερα όταν αρχίσουμε να περπατάμε;

Woman carrying baby boy – Stockphoto

Όπως εξηγούν οι ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στην επιθεώρηση Current Biology, αυτό το χαρακτηριστικό ήταν ζήτημα επιβίωσης για τους μακρινούς προγόνους μας, εξασφαλίζοντάς τους ένα εξελικτικό πλεονέκτημα από κούνια. Στα προϊστορικά χρόνια οι μαμάδες που κρατούσαν αγκαλιά τα μωρά τους όρθιες και περπατώντας ήταν περισσότερο πιθανό να ξεφύγουν αν δέχονταν επίθεση από θηρευτές όπως μια πεινασμένη αγέλη λιονταριών, από εκείνες που χαλάρωναν καθισμένες σε ένα βράχο.

Έτσι, τα μωρά «προγραμματίστηκαν» γενετικά ώστε να ηρεμούν όταν η μαμά ήταν όρθια και σε κίνηση και να κλαίνε κάθε φορά που εκείνη καθόταν να πάρει μια ανάσα, στέλνοντάς της έτσι, κατά κάποιον τρόπο, την προειδοποίηση: «Μα τι κάνεις εκεί; Δεν καταλαβαίνεις ότι μας βάζεις σε κίνδυνο;».

Διαβάστε επίσης: Γιατί αξίζει να μιλάει ο μπαμπάς στο αγέννητο μωρό;

Φυσικά, τα μωρά δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνουν τέτοιες σκέψεις, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι η κίνηση της μαμάς, ενώ τα κρατάει αγκαλιά, πυροδοτεί μια σειρά σωματικών αντιδράσεων που τα βοηθάει να χαλαρώσουν, για παράδειγμα μειώνει την ταχύτητα των καρδιακών παλμών τους. Από την άλλη, όπως γράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη, «όταν η μητέρα παίρνει αγκαλιά ένα βρέφος κάτω των έξι ετών και αρχίζει να περπατάει, σταματούν αμέσως οι εκούσιες κινήσεις του και το κλάμα και πέφτει ο καρδιακός ρυθμός».

Το συμπέρασμα; Λόγω κατάλοιπων της προϊστορικής εποχής η Μητέρα Φύση δεν μας αφήνει να πάρουμε ούτε μια ανάσα, τουλάχιστον μέχρι το μικρό μας να γίνει έξι μηνών.

Πηγή

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Rating: 5 out of 5.

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα