Φλεβάρης από σήμερα
Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα, ο μήνας του Καρναβαλιού και της χαράς.
Μα παράλληλα και ο πιο σύντομος μήνας του χρόνου… Η ελληνική λαϊκή παράδοση δε Θα μπορούσε να αφήσει να περάσει έτσι αυτό. Οι Έλληνες είναι ο λαός που γέννησε τους μύθους και τα πιο όμορφα παραμύθια. Πως θα μπορούσαν, λοιπόν, να αγνοήσουν πως ο Φεβρουάριος γεννήθηκε… κουτσός; Μέσα στην ευδαιμονία της αρχής ενός ζωηρόχρωμου μήνα, γεμάτου μάσκες και θεότρελες στολές, ενός μήνα που ο καθένας καλείται να απελευθερωθεί έστω και για λίγο από τα δεσμά του και να υποδυθεί κάτι που δεν είναι- ή και που είναι-, γινόμαστε όλοι παιδιά. Σαν παιδιά λοιπόν, Θα απολαύσουμε κι αυτό το παραμύθι που σκαρφίστηκε πριν χρόνια ο λογοτέχνης μας Ανδρέας Καρκαβίτσας, για να μας «συστήσει» τον δεύτερο μήνα του χρόνου:
«Μια φορά κι έναν καιρό σε μια τεράστια σττηλιά ζούσαν οι δώδεκα μήνες τρώγοντας, πίνοντας και περιμένοντας ώσπου να έρθει η σειρά του καθενός. Μέσα στη σπηλιά είχαν βάλει ένα βαρέλι γεμάτο με κρασί. Όταν ήρθε η ώρα να το πιουν, άνοιξε ο καθένας από μια τρύπα κι έβαλε τη βρύση του. 0 Μάρτης έβαλε τη βρύση του όσο πιο χαμηλά μπορούσε. Οι άλλοι μήνες τον κορόιδευαν πως έτσι θα πιει τα κατακάθια, αλλά αυτός χαμογελούσε πονηρά. Είχε το σκοπό του.
Έτσι περνούσαν οι μέρες και οι νύχτες και οι μήνες διασκέδαζαν πίνοντας από λάγο κρασί τη φορά προσεχτικά για να μην τους τελειώσει γρήγορα. Μια μέρα όμως Που έλειπαν σι άλλοι, ο Μάρτης άνοιξε τη βρύση Του και ρούφηξε όλο το κρασί. Όταν επέστρεψαν οι υπόλοιποι μήνες έτρεξαν διψασμένοι προς το βαρέλι.
-Μάρτη, φέρε μας κρασί, φώναξε ο Θεριστής που φορούσε ψάθινο καπέλο και στο χέρι του κρατούσε ένα δρεπάνι.
-Ναι. ναι κρασί, φώναξαν και ο άλλοι μήνες.
-Μα δεν τα μάθατε; φώναξε γελώντας ο Νοέμβρης.
-Τι να μάθουμε; ρώτησε ο Αλωνάρης που το κεφάλι του ήταν ξερό και άγονο σαν το αλώνι.
-O Μάρτης ξαναπαντρεύτηκε και τώρα έχει δυο γυναίκες, μια όμορφη και φτωχιά και μια άσχημη και πλούσια. Όταν είναι με την όμορφη ο Καιρός είναι καλός ,ενώ όταν εiναι με την άσχημη βρέχει και χιονίζει… O Απρίλης που ήταν ο πιο όμορφος από όλους τους μήνες γελούσε. Γελούσε γιατί σε λίγες μέρες Θα τελείωναν οι μέρες του Μάρτη και Θα ερχόταν η σειρά του.
-Κρασί, κρασί ακούστηκε τότε η φωνή του Φλεβάρη. Τι μας νοιάζει εμάς τι κάνει ο Μάρτης με τις γυναίκες του; Κι έτρεξαν όλοι στο βαρέλι.
Εκεί όμως βρήκαν το Μάρτη ξαπλωμένο, με τη μακριά του φουστανέλα μούσκεμα από το κρασί! Οι άλλοι μήνες άρχισαν να γελάνε. Μόλις όμως άνοιξαν τη βρύση τους να πιουν τίποτα! To στόμα τους γέμισε αέρα. Τότε κατάλαβαν πως ο Μάρτης τους ήπιε όλο το κρασί από το βαρέλι και θυμωμένοι άρχισαν να τον βαράνε με κλοτσιές και μπουνιές. Τον έκαναν μαύρο από το ξύλο. Όμως ο Μάρτης είναι ο πιο δυνατός από όλους τους μήνες και τον φοβούνται ακόμα και οι άνθρωποι, και πιο πολύ η γριά Γαλανή.
-Φύλα ξύλα για το Μάρτη να μην κάψεις τα παλούκια έλεγε.
Η γριά Γαλανή είχε δέκα κατσίκες και έλπιζε να κάνουν κατσικάκια, να τα πουλήσει ώστε να μπορέσει να ζήσει. ‘Ετσι κι έγινε. Οι κατσίκες γέννησαν και τα κατσικάκια χοροπηδούσαν χαρούμενα. Κι ενώ ο Μάρτης έφτανε στο τέλος του, βροντές ηχούσαν στον αέρα κι ένα παγωμένο χαλάζι χτύπησε την καημένη γριούλα στο πρόσωπο την ώρα που έτρεξε να περιμαζέψει τα κατσικάκια στο μαντρί.
-Στα κομμάτια να πας, παλιό- Μάρτη, είπε. Δε σε έχω πια ανάγκη, σε λίγο έρχεται ο καλός και ζεστός Απρίλης, φώναξε η γριά Γαλανή.
Όμως ο Μάρτης την άκουσε, θύμωσε πολύ κι αποφάσισε να την τιμωρήσει. ‘Ετσι όταν τον επισκέφτηκε ο ήρεμος και καλός Φλεβάρης για να του ζητήσει συγνώμη για το ξύλο που του έριξε μαζί με τους άλλους μήνες, ο Μάρτης έκανε πως το είχε ξεχάσει.
Είχε το σχέδιό του. Κέρασε με κρασί τον Φλεβάρη κι όταν Τον ζάλισε καλά καλά του είπε:
-Ξέρεις Φλεβάρη, σήμερα τελειώνει η σειρά μου και αύριο έρχεται η σειρά του Απρίλη.
O Φλεβάρης θύμωσε γιατί δεν συμπαθούσε καθόλου τον Απρίλη, που ήταν όμορφος με ξανθά μαλλιά και όλα τα κορίτσια ήταν ερωτευμένα μαζί του.
-Λέω να τον κάνουμε να σκάσει από το κακό του, είπε ο Μάρτης.
Να μου δανείσεις δυο μέρες σου, τις χειρότερες με βροχή και χαλάζι.
-Στις δίνω είπε ο Φλεβάρης μουδιασμένος μιας και οι μήνες δε δίνουν εύκολα τις μέρες τους.
Κι έτσι η γριά Γαλανή εκεί που περίμενε να έρθει ο Απρίλης, έπεσε τέτοιο χαλάζι Που δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Δεν είχε που να κρυφτεί… o Μάρτης, όταν η καταστροφή τελείωσε, γύρισε στη σπηλιά.
Τον είδε ο Φλεβάρης και του ζήτησε πίσω τις δύο του μέρες.
-Ποιες μέρες, είπε αυτός. Αυτές είναι σι μέρες της γριάς.
Κι έτσι έμεινε ο Φλεβάρης με εικοσιοχτώ μέρες μόνο, γι’αυτό και τον λένε Κουτσοφλέβαρο».
Τι κι αν απόμεινε λειψός; Είναι ένας από τους πιο χαρούμενους μήνες του χρόνου. Γεμάτος προσμονή για το τέλος του χειμώνα κι όλα τα μαγεμένα χρώματα της άνοιξης. Μα πάνω από όλα, είναι ο μήνας των ερωτευμένων. Όχι βέβαια ότι υπάρχει συγκεκριμένη εποχή πουπρέπει κανείς να γιορτάζει τον έρωτα, αλλά δεν έβλαψε ποτέ κανέναν ένα ορόσημο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ο Φλεβάρης μας και σήμερα τον υποδεχόμαστε.
Φόρεσε την αεράτη του στολή και μας ξεσηκώνει.
Καλώς μας ήρθε!