Φίλος είναι αυτός που…

Φίλος είναι αυτός που… θα ακούσει τον καημό σου και θα σε βοηθήσει να τον ξεπεράσεις, που θα χαρεί με την χαρά σου, και θα αγωνιστεί για το δίκιο σου, όταν αυτό υπονομεύεται.

Φίλος είναι αυτός που…

Δεν θα ζητήσει ποτέ αντάλλαγμα, γιατί απλά θα προσφέρει ανιδιοτελώς, υπηρετώντας επακριβώς την φύση και την αξία της προσφοράς. Θα σου δώσει αυτό που χρειάζεται όταν σου λείπει, αλλά θα σε ρωτήσει αν χρειάζεσαι κάτι, ακόμη και αν είσαι επαρκής στα πάντα.

Φίλος είναι αυτός που…

Θα τηλεφωνήσει για καληνύχτα, και θα σου υπενθυμίσει την παρουσία του, σε περίπτωση που βρεθείς σε ανάγκη και χρειαστείς βοήθεια. Επιπλέον, ένας σωστός φίλος δεν ξεχνάει ποτέ!

Και λέγοντας αυτό, δεν εννοώ τις γιορτές και τα γενέθλια, που ναι μεν αποτελούν δείκτη ενδιαφέροντος ενός ατόμου απέναντι σε κάποιο άλλο, αλλά δεν είναι και το σημαντικότερο. Ο φίλος δεν θα ξεχάσει ποτέ τις στιγμές που περάσατε μαζί, και κάθε φορά που θα είστε παρέα θα αναπολείτε στιγμές του παρελθόντος και θα κλαίτε άλλοτε για γέλια και άλλοτε απο συγκίνηση. Γιατί το χαμόγελο του ενός, θα καθρεφτίζεται στο χαμόγελο του άλλου, και το δάκρυ του ενός θα ποτίζει την καρδιά του άλλου. Αμοιβαία συναισθήματα, σε μια σχέση αλληλοπροσφοράς και ανταπόδωσης, όχι όμως από υποχρέωση, αλλά απο μια εσωτερική ανιδιοτελή ανάγκη παροχής, τόσο συναισθημάτων, όσο και αγαθών, που στήνουν το πορτραίτο της ζωής μας.

Φίλος είναι αυτός που…

Και όταν θα είσαι αγχωμένος με τα περιστατικά και τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην καθημερινότητα σου, ο πραγματικός φίλος θα είναι εκεί για να σε ακούσει, να ανεχτεί τους προβληματισμούς και τα νεύρα σου, ακόμη και αν δεν είναι δίπλα σου, η απόφαση είναι αναπόφευκτη. Το ακουστικό θα το σηκώνει πάντα στην περίπτωση σου, και με προσμονή θα περιμένει να ξεστομίσεις τις λέξεις, που είτε σε βασανίζουν, είτε σε εκστασιάζουν, ταράσσοντας ενίοτε τον ψυχισμό σου. Και φυσικά δεν θα ξεχάσει ποτέ, ούτε θα ισχυριστεί διάφορα για να σε αποφύγει. Δεν θα παραπονεθεί, ούτε θα σου πει να σταματήσεις, γιατί απλά θα το κάνεις απο υποχρέωση, γιατί πολύ απλά δεν θα το κάνει απο υποχρέωση.

Η στάση του αυτή θα είναι απόρροια της καθαρότητας και της ειλικρίνειας των προθέσεων σου.

Χριστίνα – Πετρούλα Φράγκούλη

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα