Επιτραπέζια εκμάθηση σε σχολεία

Εκμάθηση σε σχολεία

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι με το υπάρχον σύστημα παιδείας, τα παιδιά στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας, βομβαρδίζονται με ατέλειωτες πληροφορίες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο μέσος Έλληνας μαθητής γυμνασίου και λυκείου έχει διδαχτεί τουλάχιστον διπλάσια ύλη μαθημάτων από κάποιον άλλο σε διαφορετική χώρα.

Το αποτέλεσμα είναι αντιστρόφως ανάλογο από ότι θα περίμενε κάποιος. Η υπερτροφοδότηση δεν μας κάνει πιο έξυπνους!

Είναι αδύνατον ένα μυαλό σε ανάπτυξη να μπορέσει να απορροφήσει τόσες πληροφορίες , τις περισσότερες εκ των οποίων θεωρεί ουσιαστικά άχρηστες και δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να τις παρακολουθήσει.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να χαλαρώσουμε και να κάνουμε κάτι που μας αρέσει.  Η “ΦΛΟΤΣΑ”, θα παρουσιάσει μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση του νου και την ψυχική αποκατάσταση των ταλαιπωρημένων μας νιάτων.

Η εισαγωγή των επιτραπεζίων στα σχολεία έστω σαν μάθημα επιλογής θα έδινε στους μαθητές έναν τόνο χαράς και αναμονής.  Η σύλληψη μιας ιδέας για ένα επιτραπέζιο μέχρι την κατασκευή του μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε έναν έφηβο.

Διαβάστε επίσης: Θυμήσου..

Πάρα πολλά παιδιά έχουν κρυμμένα έμφυτα ταλέντα που ακόμα δεν τα έχουν ανακαλύψει. Μέσα από αναδρομή στην ιστορία ενός επιτραπεζίου (πχ σκάκι), ο μαθητής ίσως αναζητήσει από μόνος του πρόσβαση σε φυσικές επιστήμες ή άλλα μαθήματα ώστε να κατανοήσει καλυτέρα την λογική του.

Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα μπορούν να αναπτύξουν το αίσθημα του θεμιτού ανταγωνισμού, να εισαγάγουν τα επιτραπέζια στις μελλοντικές ασχολίες τους, αντικαθιστώντας παράλληλα χαμένες ώρες μπροστά σε υπολογιστές και άλλες παρεμφερείς ενασχολήσεις.

Τρανό παράδειγμα είναι το μάθημα της φυσικής αγωγής. Πολλοί μαθητές το περιμένουν με ανυπομονησία ώστε να χαλαρώσουν από την συνεχή ροη μαθημάτων και να παίξουν με τους συμμαθητές τους. Τι διαφορά έχει άραγε η ενδυνάμωση του σώματος με την ενδυνάμωση του νου; Καμία απολύτως και αυτό είναι κάτι που το όρισαν σαν βασική αρχή οι αρχαίοι μας Έλληνες πρόγονοι. Πάνω από όλα όμως, η εισαγωγή των επιτραπεζίων στα σχολεία , θα χαλαρώσει τον μαθητή από το βαρύ καθημερινό φορτίο και θα τον κάνει να περιμένει με προσμονή το κουδούνι , όχι μόνο για διάλειμμα, αλλά για την ώρα του μαθήματος επιτραπεζίων!  Αυτό είναι και το πιο σημαντικό, να υπάρχει ένας ακόμα λόγος να αγαπήσουμε το σχολείο!

Βασίλης Πατρούλιας

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα