Ντουμπρόβνικ: Φρούριο, Θάλασσα και Game of Thrones!

Αγαπημένοι μου ταξιδιώτες, επιστρέψαμε δυναμικά! Αυτό το μήνα θα περιηγηθούμε στο υπέροχο Ντουμπρόβνικ. Είναι μια πόλη με ιστορία, φυσική ομορφιά και ανερχόμενο τουριστικό ενδιαφέρον. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι μας!

The Dubrovnik Game of Thrones Self-Guided Walking Tour | Game of thrones  locations, Game of thrones dubrovnik, Dubrovnik

Για να γνωρίσουμε καλύτερα το όμορφο Ντουμπρόβνικ, ας δούμε μερικές βασικές πληροφορίες:

– Βρίσκεται στην Κροατία, στις Δαλματικές Ακτές, με θέα την Αδριατική Θάλασσα – όχι, δεν είναι εκείνο η πρωτεύουσα της χώρας, αλλά το Ζάγκρεμπ,

– Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα,

– Για πολλούς αιώνες υπήρξε το δεύτερο σημαντικότερο λιμάνι για τους Βενετούς,

– Η παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979,

– Σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ανερχόμενους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, κάτι για το οποίο εν μέρει ευθύνεται και η διάσημη σειρά Game of Thrones, αφού εκεί γυρίστηκε κομμάτι της.

Διαβάστε επίσης: Βουδαπέστη, Το μαργαριτάρι του Δούναβη

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η σημερινή πόλη του Ντουμπρόβνικ ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα αποτέλεσε καταφύγιο για πρόσφυγες από την κοντινή πόλη Επίδαυρο. Βέβαια υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι εκεί υπήρχε οικισμός πολύ πριν την ίδρυση της σημερινής πόλης. Μάλιστα, ο δόκτωρ Αντούν Νίκετιτς αναπτύσσει στο βιβλίο του – το «Ιστορία του Λιμανιού του Ντουμπρόβνικ» – ότι η πόλη είχε ιδρυθεί από Έλληνες ναυτικού.

Σημαντικότερα Αξιοθέατα

Σε μια επίσκεψη στην πανέμορφη αυτή πόλη, οι ταξιδιώτες της δεν θα πρέπει να παραλείψουν να επισκεφθούν τουλάχιστον μερικά από τα παρακάτω αξιοθέατα:

  • Lokrum
  • Lovrijenac
  • Ιστορικό Κέντρο
  • Rector’s Palace
  • Plaza Banje
  • Stradun
  • Pile Gate
  • Spanza Palace
  • King’s Landing

Διαβάστε επίσης: Αβάνα Oh nah nah!

Πρακτικές Πληροφορίες

Τώρα που γνωρίσαμε την ομορφιά της ιστορικής αυτής πόλης, ας μάθουμε και μερικές χρήσιμες πληροφορίες. Γενικά το Ντουμπρόβνικ είναι μια πολύ προσβάσiμη πόλη, από θάλασσα, αέρα και στεριά. Αρχικά πολλές κρουαζιέρες στη Μεσόγειο περιλαμβάνουν τουλάχιστον μια στάση στην πόλη. Έπειτα πολλοί ταξιδιώτες από γειτονικές από την Κροατία χώρες καταφθάνουν εκεί οδικώς. Φυσικά οι επισκέπτες της μπορούν να την προσεγγίσουν και αεροπορικώς.

Οι επισκέπτες της από την Ελλάδα μπορούν να πάνε εκεί με πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι αεροπορικές εταιρείες Aegean και Croatia Airlines πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις, ενώ η Lufthansa, η Turkish Airlines, η British Airways και η KLM πραγματοποιούν πτήσεις με τουλάχιστον μία στάση. Πριν από την πανδημία του COVID 19, η αεροπορική εταιρεία Volotea εκτελούσε επίσης απευθείας πτήσεις.

Fact

Μια απευθείας πτήση από την Αθήνα προς το Ντουμπρόβνικ διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά.

Διαβάστε επίσης: Ρώμη: Η πόλη – μουσείο…

Κόστος ζωής

Σε γενικότερο πλαίσιο το κόστος ζωής στο Ντουμπρόβνικ, αλλά και γενικότερα στην Κροατία, είναι κατά 19% φθηνότερο απ’ ότι στην Ελλάδα. Το τοπικό νόμισμα που χρησιμοποιείται είναι το Kuna (1 kuna = 0,13€). Τέλος επειδή το Ντουμπρόβνικ είναι μια αρκετά μεγάλη πόλη, υπάρχει μια κάρτα για τους επισκέπτες της, η οποία παρέχει είσοδο σε 8 ιστορικά μνημεία, δωρεάν μεταφορά με τα ΜΜΜ και έκπτωση σε πολλά εστιατόρια και καφέ. Για να βγάλετε την κάρτα, κάν’τε click στο www.dubrovnikcard.com .

Αγαπημένοι μου ταξιδιώτες, άλλο ένα άρθρο ολοκληρώθηκε! Ταξιδέψαμε και γνωρίσαμε – διαδικτυακά – μια πολύ όμορφη πόλη στις Δαλματικές Ακτές, ξεκινώντας με τον καλύτερο τρόπο την χειμερινή σεζόν. Ελπίζω το άρθρο να σας φάνηκε ενδιαφέρον και να σας παρακίνησε να αναζητήσετε καινούριους προορισμούς. Μέχρι το επόμενο άρθρο, να περνάτε όμορφα!

Vidimo se opet! (= Τα λέμε!)

Οι εικονες που χρησιμοποιηθηκαν, είναι απο την πλατφορμα του Unsplash

Μαρία Ταχτσή

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα