Κλιματική αλλαγή και τα είδη υπό εξαφάνιση που απειλούνται

Είδη υπό εξαφάνιση

Μέχρι το 2100, μάλιστα, υπολογίζεται πως το 50% των απειλούμενων ειδών θα έχει εξαφανιστεί.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε ζωντανό οργανισμό στον πλανήτη μας. Οι αυξημένες θερμοκρασίες, η στάθμη της θάλασσας που όλο ανεβαίνει και εμείς, οι άνθρωποι, που δεν κάνουμε τίποτα για να ανατρέψουμε την κατάσταση, θέτουν σε κίνδυνο την πανίδα. Μέχρι το 2100, μάλιστα, υπολογίζεται πως το 50% των απειλούμενων ειδών θα έχει εξαφανιστεί.

Παρακάτω, βρίσκονται εκείνα που κινδυνεύουν περισσότερο. Είναι ανάγκη να δράσουμε και να κάνουμε τη διαφορά, εάν θέλουμε να τα σώσουμε.

Φωτογραφίες: Pexels.com

Μέλισσες

Οι μέλισσες επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή σε δύο επίπεδα: Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες τις αναγκάζουν να μεταναστεύουν στο βορρά, αναζητώντας ψυχρότερους τόπους, ενώ τα λουλούδια ανθίζουν νωρίτερα από το φυσιολογικό, αφήνοντάς τους λιγότερο χρόνο για επικονίαση.

Φάλαινες

Οι φάλαινες επιβιώνουν σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες στον ωκεανό. Όσο οι θερμοκρασίες αυτές αυξάνονται, τόσο εκείνες χάνουν τη ζωή τους.

Ασιατικοί ελέφαντες

Οι ελέφαντες αυτοί επηρεάζονται τόσο από την ξηρασία, όσο και από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο ρυθμός αναπαραγωγής τους μειώνεται, κάτι που θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο το είδος αυτό που είναι ήδη υπό εξαφάνιση.

Καμηλοπαρδάλεις

Ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 40% μέσα σε τριάντα χρόνια. Το παράνομο κυνήγι τους, σε συνδυασμό με τις ακακίες- από τις οποίες τρέφονται- που κόβονται διαρκώς και την κλιματική αλλαγή, αναμένεται να τον περιορίσουν ακόμη περισσότερο.

Καρχαρίες

Οι καρχαρίες δυσκολεύονται να βρουν τροφή, καθώς ο πληθυσμός των ψαριών μειώνεται, ενώ τα μωρά τους χάνουν τη ζωή τους λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας.

Κοράλλια

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απειλούνται καθώς  η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται. Μέσα στην τελευταία τριετία, το 72% του πληθυσμού τους, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO, υπέστη θερμοπληξία και λευκάνθηκε, οδηγώντας τα στη λιμοκτονία.

Πεταλούδες

Η πεταλούδα μονάρχης, συγκεκριμένα, βλέπει το φυσικό της περιβάλλον να καταστρέφεται, τα χημικά να αυξάνονται και την ανθρώπινη δραστηριότητα να εντείνει την κλιματική αλλαγή. Από τη δεκαετία του ’80, ο πληθυσμός της στην California έχει μειωθεί κατά 95%.

Πίθηκοι της Νοτιοανατολικής Ασίας

Οι Μεγάλοι Πίθηκοι  είναι ίσως το πιο απειλούμενο είδος λόγω της αποψίλωσης των δασών στα οποία κατοικούν. Αν συνεχίσουμε να φερόμαστε με τον ίδιο τρόπο στον πλανήτη μας και δεν αλλάξουμε συνήθειες, δε θα αργήσουν να εξαφανιστούν για πάντα.

Πηγή

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα