Άσπρα vs καφέ αβγά; Πού οφείλεται η διαφορά τους;

Καφέ vs Λευκά αβγά

Δεν έχουν όλα τα αβγά το ίδιο χρώμα. Θα έχετε παρατηρήσει ότι κάποια είναι λευκά, ενώ άλλα έχουν πιο καφέ χρώμα. Που οφείλεται, όμως, η διαφορά στο χρώμα;

Are Brown Eggs Healthier Than White? | Cooking Light

Το χρώμα της κότας καθορίζει το χρώμα των αβγών;

Brown Eggs vs White Eggs: Which is the Healthier option? | A2Z Medical  Centre
αβγά

Το χρώμα του αβγού συνήθως εξαρτάται από το χρώμα της κότας, από την οποία προέρχεται. Με άλλα λόγια, οι άσπρες κότες κάνουν αβγά με άσπρο τσόφλι και οι κοκκινωπές αβγά με καφέ τσόφλι.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα

Για παράδειγμα, η ράτσα Araucana, που έχει κοκκινωπά φτερά, συχνά κάνει μπλε αβγά, ενώ άλλες φορές κάνει πράσινα, ροζ ή ακόμη και λιλά, σύμφωνα με την ΜΚΟ, Aviculture Europe.

άσπρες και καφέ κότες αβγά

Διαβάστε επίσης: Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Ποια είναι η διαφορά τους;

Υπάρχει διαφορά στη γεύση μεταξύ λευκών και καφέ αυγών; Είναι τα καφέ αβγά πιο υγεινά;

διαφορά άσπρα καφέ αβγά

Πολλοί πιστεύουν ότι τα καφέ αβγά είναι πιο «φυσικά» και ως εκ τούτου πιο υγιεινά από τα λευκά. Αυτό ακολουθεί τη λογική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επιλέξετε το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί που θεωρούνται πιο υγιεινά από τα λευκά τους αντίστοιχα. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τα αβγά. Για να κατανοήσουμε γιατί, είναι σημαντικό να καταλάβουμε από πού προέρχεται η διαφορά χρώματος: η γενετική. Όπως και σε πολλά άλλα είδη, υπάρχουν διαφορετικές φυλές κοτόπουλου που γεννούν διαφορετικού χρώματος αβγά. Τα λευκά κοτόπουλα Leghorn γεννούν λευκά αυγά. Τα κόκκινης απόχρωσης Plymouth Rock και Rhode Island κοτόπουλα γεννούν καφέ αβγά.

Γιατί τα καφέ αβγά είναι συνήθως πιο ακριβά;

What's the Difference Between Brown and White Eggs? | White eggs, Brown  eggs, Brown αβγά

Ενώ υπάρχει συσχέτιση μεταξύ υγιεινότερων τροφίμων και υψηλότερων τιμών, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των καφέ αβγών. Τα καφέ αβγά είναι πολλές φορές πιο ακριβά εξαιτίας του μεγέθους της κότας που τα κάνει. Οι κότες με κοκκινωπά φτερά τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο από εκείνες με άσπρα. Καθώς λοιπόν χρειάζονται περισσότερο φαγητό και γη για να αναπτυχθούν και να μείνουν υγιείς, κοστίζουν περισσότερο στον κτηνοτρόφο, με αποτέλεσμα και τα αβγά τους να έχουν πιο υψηλή τιμή στο σούπερ μάρκετ.

Εύκολο κόλπο που καθορίζει τι χρώμα αβγά παράγει η κότα

You can determine the colour of an egg a chicken lays by looking at it's  earlobe | Office for Science and Society - McGill University αβγά

Αν δείτε κότες υπάρχει ένα εύκολο τέχνασμα για να καθορίσετε τι χρώμα αβγά παράγουν. Κοιτάξτε τους λοβούς των αφτιών τους! Ναι, τα κοτόπουλα έχουν λοβούς. Δεν έχουν εξωτερικό αφτί όπως οι άνθρωποι, αλλά υπάρχει ένα άνοιγμα στο πλάι των κεφαλιών τους που τους επιτρέπει να ακούν ήχους στο περιβάλλον τους. Το πτερύγιο του δέρματος ακριβώς κάτω από αυτό το άνοιγμα είναι ο λοβός του αφτιού, του οποίου το χρώμα φαίνεται να αντιστοιχεί στο χρώμα των αβγών.

Τι χρώμα είναι τα κελύφη των αβγών;

Interesting article about egg colors and why... e.g., note that the inside  of a brown egg is white, while the i… | Chicken egg colors, Coloring eggs,  Chicken breeds αβγά

Όλα τα κελύφη αβγών είναι λευκά όταν σχηματίζονται μέσα στην κότα επειδή είναι κατασκευασμένα κυρίως από ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για να φτιάξει το κέλυφος των αυγών αρκετά ισχυρό ώστε να κρατήσει έξω τα βακτηρίδια. Το χρώμα προέρχεται από χρωστικές που εκκρίνονται από τη μήτρα της κότας. Η κύρια χρωστική ουσία που κάνει καφέ αυγά ονομάζεται πρωτοπορφυρίνη ΙΧ, η οποία προέρχεται από την αιμή, την ένωση που κάνει το αίμα κόκκινο. Όσο αργότερα απελευθερώνεται η χρωστική ουσία, τόσο πιο λευκό είναι το εσωτερικό του κελύφους των αυγών. Τα λευκά και καφέ κελύφη είναι πάντοτε λευκά στο εσωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Κόλλησε η ζυγαριά; Γιατί δε χάνεις βάρος και τι μπορείς να κάνεις!

Οι διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη θρεπτική αξία του αβγού, καθώς και το χρώμα του.

East End Library Hosting A FREE Class on Raising Urban Chickens - CHPN αβγά

Το περιβάλλον της κότας, η διατροφή, το επίπεδο πίεσης και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν το χρώμα των αβγών της. Η απόχρωση μπορεί επίσης να ποικίλει ανάλογα με το στάδιο του κύκλου ωοτοκίας, αν και μια κότα γεννά το ίδιο βασικό χρώμα αβγών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Γενικά όλα τα αβγά, ανεξάρτητα από το χρώμα, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι οι κότες που περιφέρονται στον ήλιο παράγουν αβγά με τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη D από όσα εκείνων που φυλάσσονται σε εσωτερικούς χώρους.

5 Common Foods That You've Been Mixing Up αβγά

Τα λευκά και τα καφέ αβγά γενικά έχουν την ίδια γεύση αν και οι διατροφικές συνήθειες του κοτόπουλου μπορεί να επηρεάσουν και τη γεύση. Οι κότες που τρώνε λιπαρά παράγουν περισσότερο αρωματικά αβγά, ενώ τα περισσότερα ωμέγα-3 μπορούν να κάνουν τα αβγά να έχουν γεύση ψαριού. Ο πιο σημαντικός παράγοντας της γεύσης ενός αβγού είναι η φρεσκάδα του.

Οι μεγαλύτερες διαφορές που έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες μεταξύ των λευκών και των καφέ αβγών είναι το βάρος και το κέλυφος. Τα καφέ αβγά είναι βαρύτερα και σε θέση να αντέξουν μεγαλύτερη δύναμη όταν συμπιεστούν.

20 Shocking Secrets And Facts About Eggs | Eat This Not That αβγά

Πηγή

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Rating: 5 out of 5.

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα