Μπορεί να πάθουμε έγκαυμα από τον ήλιο;

Έγκαυμα

Ολοι απευχόμαστε ένα ηλιακό έγκαυμα και φυσικά ξέρουμε ότι πρέπει να προσέχουμε φορώντας πάντα αντηλιακό. Αν όμως μας κάψει τελικά ο ήλιος, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σωστά το έγκαυμα.

This image has an empty alt attribute; its file name is sunscreen-on-orange-background-plastic-260nw-1654242325.jpg

Ποιος από εμάς δεν περιμένει κάθε χειμώνα πώς και πώς να έρθει το καλοκαίρι; Να πάει στη θάλασσα και να απολαύσει τη ζέστη, την παραλία και τον ήλιο; Μικροί και μεγάλοι αρεσκόμαστε ιδιαίτερα στα παιχνίδια στην άμμο, στα θαλάσσια σπορ και βέβαια στην ηλιοθεραπεία.

Three Inventions That Made My Summers Fun 
έγκαυμα

Αν και έχουμε ακούσει όλοι χιλιάδες φορές τη σημασία της χρήσης και της συχνής ανανέωσης του αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, αλλά και της αποφυγής της έκθεσης στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες (κυρίως μεταξύ 11.00 και 16.00), μερικές φορές παρασυρόμαστε, ξεχνιόμαστε, κάνουμε λάθος με αποτέλεσμα να υποστούμε ένα ηλιακό έγκαυμα.

Στη δυσάρεστη αυτή περίπτωση υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αμβλύνουμε τα συμπτώματα, να περιορίσουμε τη φλεγμονή και να επιταχύνουμε τον χρόνο της επούλωσής του.

Πόσο σοβαρό έγκαυμα, μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος;

What is a second degree burn? - Quora

Τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να είναι 1ου, 2ου ή και 3ου βαθμού. Σοβαρότερα αλλά ευτυχώς και τα σπανιότερα είναι του 3ου. Συνήθως τα ηλιακά εγκαύματα είναι 1ου βαθμού και είναι γνώριμα σε όλους μας. Οι περισσότεροι έχουμε κάποια στιγμή «καεί» από τον ήλιο και έχουμε βιώσει τη δυσάρεστη κοκκινίλα και τον πόνο με τον οποίο εκδηλώνεται ένα τέτοιο ηλιακό έγκαυμα 1ου βαθμού.

Τα ηλιακά εγκαύματα 2ου βαθμού γίνονται αντιληπτά επειδή στην περιοχή όπου έχουμε «καεί» υπάρχουν και φουσκάλες με νερό, ενώ στου 3ου βαθμού εκτός από τις φουσκάλες υπάρχουν και πληγές.

Πρώτες βοήθειες για το έγκαυμα

Burns: Types, Causes and Treatment

Από την εμπειρία μας όλοι έχουμε υπόψη μας κάποια πράγματα σε σχέση με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα έγκαυμα αλλά ίσως υπάρχουν και κάποιες συμβουλές των ειδικών που δεν γνωρίζουμε. Ετσι, όταν μας προκύψει ένα ηλιακό έγκαυμα θα πρέπει να:

 • Αποφύγουμε να «δει» ο ήλιος τις επόμενες ημέρες (συνήθως 2 με 3 είναι αρκετές για να υποχωρήσει) την περιοχή που έχει υποστεί το έγκαυμα.
 • Χρησιμοποιούμε κομπρέσες από βαμβάκι, γάζες ή πετσέτες με κρύο νερό στην περιοχή του εγκαύματος.
 • Πίνουμε πολύ νερό. Το νερό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό και δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι πολύ εκτεταμένο, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Σε ηλικιωμένα άτομα για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσουν και άλλα σοβαρότερα προβλήματα, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και ως την καρδιακή αρρυθμία ή τη νεφρική ανεπάρκεια.
 • Προβούμε σε ενυδάτωση της πάσχουσας περιοχής με κρέμες και γαλακτώματα, που δροσίζουν για λίγα λεπτά και ανακουφίζουν τη φλεγμονή
 • Παίρνουμε παρακεταμόλη όταν νιώθουμε ιδιαίτερο πόνο.
 • Προτιμούμε ρούχα χαλαρά, αέρινα, βαμβακερά. Όχι συνθετικά και σφιχτά που είναι πιθανό να επιβαρύνουν την πάσχουσα περιοχή.
 • Κάνουμε πολλά και συχνά χλιαρά ντους.

Εναλλακτικά, μπορεί να μας βοηθήσουν (ως πρώτες βοήθειες) τα επιθέματα από φλούδες αγγουριού ή το γιαούρτι πάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Μπλε ήλιος και κίτρινος ουρανός από την αμμοθύελλα στο Πεκίνο

Μπορεί να είναι σοβαρό;

Burns | Sepsis Alliance έγκαυμα

Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το έγκαυμα μπορεί να είναι 2ου ή 3ου βαθμού, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από την κοκκινίλα και τον πόνο μπορεί να έχει φουσκάλες ή/και πληγές. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσοχή.

Δεν είναι απίθανο να χρειαστεί να κάνουμε μία επίσκεψη στον γιατρό που ίσως μας συστήσει κορτιζόνη (πιθανότατα σε μορφή κρέμας ή αλλιώς χαπιών). Οταν μάλιστα οι φουσκάλες είναι αρκετά μεγάλες, είναι πιθανό ο γιατρός να χρειαστεί να τις σπάσει αφαιρώντας το υγρό. Τα εγκαύματα 2ου βαθμού επουλώνονται συνήθως μετά από διάστημα 8 με 10 ημερών.

Ποιες ηλικίες έχουν συχνότερα εγκαύματα;

US Travelers Are Putting COVID-19 Behind Them | TravelPulse

Ολοι μπορεί να έχουμε τη δυσάρεστη εμπειρία ενός ηλιακού εγκαύματος. Συνήθως δεν είμαστε προσεκτικοί και δεν ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών που συστήνουν να βάζουμε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Το αντηλιακό πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες αλλά και να αποφεύγουμε τον ήλιο τις ώρες που καίει περισσότερο (12.00 – 16.00).

Παρ’ όλα αυτά κάποιοι από εμάς είμαστε πιο ευάλωτοι απέναντι στον ήλιο και έτσι είναι πιο πιθανό να πάθουμε κάποιο έγκαυμα και μάλιστα σοβαρό. Πιο επιρρεπείς απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία είναι:

 • Οι ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι. Εχουμε πιθανώς ακούσει για τον φαινότυπο που καθορίζεται από το πόσο ανοιχτόχρωμα μαλλιά, δέρμα και μάτια έχει κάποιος. Υπάρχουν 6 φαινότυποι και οι Ελληνες ανήκουμε συνήθως στον τρίτο ή στον τέταρτο φαινότυπο. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι όσο πιο κοντά στο 1 είναι ο φαινότυπος – δηλαδή όσο πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια έχει κάποιος – τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνός του από τον ήλιο, θα καταλάβουμε ότι ο μέσος Ελληνας αντιμετωπίζει δυνητικά έναν μεσαίου βαθμού κίνδυνο από την έκθεση στον ήλιο.

Μικρότερης ηλικίας

11 Best Sunscreens for Kids and Babies 2021 - Safe SPF for Children
 • Τα μωρά και τα παιδιά. Τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διαπερατότητα της επιδερμίδας τους είναι αυξημένη και κινδυνεύουν όχι μόνο από έγκαυμα αλλά και από σοβαρή απώλεια ηλεκτρολυτών.
 • Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει και αυτά να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Να φοράνε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, ανεξάρτητα από τον φαινότυπό τους. Ένα ηλιακό έγκαυμα 2ου βαθμού σε παιδιά κάτω των 18 χρόνων διπλασιάζει τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος στην ενήλικη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης: Καλοκαίρι και παιχνίδι με τα παιδιά μας!!!

Μεγαλύτερης Ηλικίας

644 Old Man Sunbathing Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock
 • Ανθρωποι που έχουν κάποια χρόνια ασθένεια ή παίρνουν φάρμακα. Τα φάρμακα που παίρνουμε μπορεί να επηρεάζουν την ευαισθησία μας στον ήλιο (φωτοευαισθησία). Να επηρεάζεται η δράση τους ή οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους εξαιτίας του ήλιου και της ζέστης. Επίσης, άνθρωποι ηλικιωμένοι, με χρόνιες ασθένειες, δερματικά προβλήματα (π.χ. λεύκη) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την έκθεσή τους στον ήλιο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Πηνελόπη Τυμπανίδου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο.

Πηγή

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα