Αίτνα: Ένας ενεργός κοιμώμενος γίγαντας

Αίτνα

Συναγερμός επικρατεί στην Ιταλία, καθώς το απόγευμα της Τρίτης (16/2) σημειώθηκε έκρηξη σε νοτιοανατολικό κρατήρα στο ηφαίστειο «Αίτνα» της Σικελίας.

Ιταλία: Εξερράγη κρατήρας στην Αίτνα

Αυτή τη στιγμή δεν αναφέρονται υλικές ζημιές, αλλά σε κάθε περίπτωση οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, αφού και πρόσφατα το ηφαίστειο είχε δείξει πως «αφυπνίζεται». Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την θεαματική έκρηξη ακολούθησε ένα μεγάλο σύννεφο με στάχτες και λάβα, ενώ μικρή πυροκλαστική ροή παρατηρήθηκε στο δυτικό μέρος της κοιλάδας Valle del Bove.

Οι τοπικές αρχές της Σικελίας αποφάσισαν την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου της Κατάνιας εξαιτίας του νέφους της τέφρας, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για πολίτες ή κατοικίες λόγω της έκρηξης.

Εξαιτίας του καπνού και του μαύρου σύννεφου που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, η ορατότητα είναι σημαντικά μειωμένη και η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του αεροδρομίου ελήφθη για προληπτικούς λόγους.

Λάβα και πετρώματα εκτοξεύονται από τον νοτιοανατολικό κρατήρα του ηφαιστείου. Η κατευθύνεται προς την κοιλάδα «Mπόβε», στην οποία δεν υπάρχουν κατοικημένες περιοχές.

Οι εικόνες του «γίγαντα της Σικελίας που βρυχάται» είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

EPA / ORIETTA SCARDINO
etnaetnaAP_21047655951824.jpg
Davide Anastasi/LaPresse via AP
1etna.jpg
EPA / ORIETTA SCARDINO

Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (3.350 μέτρα ύψος). Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου – Πέθαναν από έκρηξη ηφαιστείου το 79 μ.Χ.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα πολύ καλά διατηρημένα λείψανα δύο ανδρών που κάηκαν ζωντανοί κατά την έκρηξη του ηφαιστείου, το οποίο κατέστρεψε ολοσχερώς την αρχαία πόλη της Πομπηίας το 79 μΧ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας.

Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου

Ο ένας εξ αυτών ήταν πιθανόν ένας άνδρας υψηλού στάτους, ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, που έφερε ίχνη ενός μάλλινου μανδύα κάτω από τον λαιμό του.

Ο δεύτερος, πιθανόν ηλικίας 18-23 ετών, ήταν ντυμένος με έναν χιτώνα και είχε αρκετούς σπασμένους σπονδύλους, κάτι που δείχνει πως ήταν σκλάβος, ο οποίος έκανε βαριές δουλειές.

Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου


Τα λείψανα βρέθηκαν στην Τσίβιτα Τζιουλιάνα, 700 μέτρα βορειοδυτικά του κέντρου της αρχαίας Πομπηίας, σε έναν υπόγειο θάλαμο στην περιοχή των ανασκαφών σε μια έπαυλη.

Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου

Τα δόντια και τα οστά των ανδρών διατηρήθηκαν και τα κενά από τα μαλακά μόριά τους γεμίστηκαν με γύψο, τον οποίο άφησαν να σκληρύνει, για να αποκαλυφθεί το περίγραμμα του σώματός τους.

Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα πλούσιου και σκλάβου

«Ο θάνατός τους επήλθε από θερμικό σοκ, όπως δείχνουν τα σφιγμένα πόδια και χέρια τους».

Σε μια ανακοίνωση, ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσετσίνι είπε ότι η ανακάλυψη υπογραμμίζει το στάτους της Πομπηίας ως ένα «απίστευτο μέρος για έρευνα και μελέτη».

Πηγή

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα