8 απλοί τρόποι να χάσεις θερμίδες χωρίς κόπο, που δεν γνώριζες!

Πως να χάσετε θερμίδες απλά και ασυνείδητα

Καλό και το γυμναστήριο, φανταστικό τρέξιμο, απόλυτα ωφέλιμο το να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί του ασανσέρ. Κι ενώ όλα αυτά σίγουρα βοηθούν να διώξετε από πάνω σας τις περιττές θερμίδες, ευτυχώς (για όλους όσους δεν έχουν χρόνο για γυμναστική), η καύση θερμίδων είναι μια λειτουργία που προκύπτει και φυσικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δηλαδή καθώς δουλεύουμε, παίζουμε, τρώμε (μπουμ!), υπάρχουμε!

Κι αν αυτός δεν είναι λόγος για πάρτι, τότε ποιος;

Το σώμα σας έχει ανάγκη από έναν πολύ συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων καθημερινά ώστε να εκτελεί τις βασικές λειτουργίες. Ο μεταβολικός ρυθμός όμως είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από το βάρος, την ηλικία, το φύλο και τη φυσική του κατάσταση. Σίγουρα όμως είναι φτιαγμένο και ρυθμισμένο έτσι ώστε με λίγη καλή διάθεση και προσπάθεια από την πλευρά μας, να κάνει τα μέγιστα δυνατά, για να νιώθουμε και να φαινόμαστε καλά.

Shutterstock
Shutterstock

Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε να κλειδώσετε τις φόρμες στο μπαούλο και να ανεβάσετε τα αθλητικά στο πατάρι, μπορείτε όμως να χαμογελάσετε που υπάρχουν έξτρα -και σίγουρα πολύ πιο ξεκούραστοι από τη γυμναστική!- για να καίτε θερμίδες. 

Διαβάστε επίσης: Κανέλα: Η θεραπευτική της δύναμη και τα οφέλη της

1. Κουνώντας ασυναίσθητα τα άκρα σας

Fidget While You Work? | Old Farmer's Almanac

Στην Αμερική το αποκαλούν «fidgeting» και πρόκειται για μια κίνηση που οι περισσότεροι εκτελούμε ασυνείδητα όταν κινούμε, νευρικά ίσως, τα χέρια ή τα πόδια μας καθώς καθόμαστε. Έτσι, ενώ εσείς χτυπάτε τα δάχτυλά σας στο γραφείο ή κουνάτε το πόδι σας κάτω από το τραπέζι, κινείτε το σώμα σας και αυτή η εγρήγορση ισοδυναμεί με καύση θερμίδων

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Iowa, είναι εφικτό να κάψετε έως και 350 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, λένε πως αν κάναμε αυτή τη νευρική δραστηριότητα όλη μέρα, καθιστοί, θα μπορούσαμε να κάψουμε και 600 θερμίδες, ενώ όρθιοι το νούμερο ανεβαίνει στις 950 θερμίδες (εντάξει ας μη καταλήξουμε στο νευρολόγο όμως στο βωμό της καύσης θερμίδων).

Διαβάστε επίσης: Το στρες στη δουλειά αυξάνει το βάρος;

2. Γελώντας

The fun way to lose weight - and you don't have to leave the sofa |  Express.co.uk

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο και αυτή η θεωρία το επιβεβαιώνει περίτρανα. Στην πραγματικότητα, το γέλιο είναι σαν ένα είδος μίνι αερόβιας άσκησης. Αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς κατά 10 με 20%, άρα το σώμα αιματώνεται πληρέστερα και ο μεταβολικός ρυθμός ανεβαίνει. Με άλλα λόγια, είναι η απόλυτη καρδιοαναπνευστική άσκηση.

Έρευνα του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Vanderbilt απέδειξε ότι, 10 με 15 λεπτά γέλιου μπορούν να διώξουν έως και 40 θερμίδες από το σώμα σας, πράγμα που, με πρόχειρους μαθηματικούς υπολογισμούς, ισοδυναμεί με 1,5 κιλό το χρόνο. Το να γελάτε, δε, έντονα για μία ώρα μπορεί να σας απαλλάξει από τις ίδιες θερμίδες που θα χάνατε αν σηκώνατε βάρη για μισή ώρα. Οπότε, μη το σκέφτεστε, γίνετε ασυγκράτητοι! 

3. Κλαίγοντας

Losing Weight - Simplified - The Boxing Locker
Respect στον KING JAMES!

Έχετε παρατηρήσει πως μετά από ένα γερό κλάμα, νιώθετε αδυναμία; Δεν είναι μόνο λόγω της συναισθηματικής εξάντλησης, αλλά επειδή όντως έχετε κάψει θερμίδες. Ο λόγος είναι απλός: Όταν βιώνουμε φορτισμένες ή έντονα συγκινησιακές καταστάσεις, το σώμα υπερλειτουργεί αφού ο καρδιακός παλμός αυξάνεται.

Αυτό για να γίνει απαιτείται κάποια ενέργεια και –ντιπιτιμπομπιτιμπουμ!– να πως καίγονται οι θερμίδες. Με το κλάμα χάνονται περίπου 1,3 θερμίδες/λεπτό (όταν -να τα λέμε κι αυτά- με το CrossFit καίτε 10 θερμίδες/λεπτό). Εκτός του ότι δεν είναι καλό να καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας, τώρα έχετε ακόμα ένα λόγο να το βγάλετε από μέσα σας #δώστεΠόνο.

4. Κάνοντας σεξ

Reddit Couple Loses 315 Pounds Then Weighs In On Sex Life

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η λίστα θα ήταν τουλάχιστον ελλιπής αν δεν συμπεριλαμβανόταν το σεξ μέσα σε αυτή. Και τώρα ας μιλήσουμε με αριθμούς: Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ αποκάλυψαν ότι ο αριθμός θερμίδων που καίμε σε μια σεξουαλική πράξη μέσης διάρκειας (δηλαδή 20-25 λεπτά-έχουν υπολογίσει και τα προκαταρκτικά) είναι 69 για τις γυναίκες και 100 για τους άντρες.

Για να γίνουμε ακόμα πιο ακριβείς, την επόμενη φορά που θα καταλήξετε χωρίς ρούχα στο κρεβάτι, πολλαπλασιάστε το χρόνο που περάσατε σε αυτό επί 3.1 αν είστε γυναίκα και επί 4.2 αν είστε άντρας.

Διαβάστε επίσης: Οι διατροφικοί θησαυροί του καλοκαιριού

5. Ψωνίζοντας

40 Easy Ways To Burn More Calories Right Now | Eat This Not That

Όχι από το ίντερνετ, προφανώς(!), αλλά -physically- περπατώντας στο δρόμο. Σίγουρα θα έχετε επιστρέψει σπίτι μετά από μαραθώνιο στα μαγαζιά. Χωρίς να έχουμε πρόθεση να σας ρίξουμε στη βαριά υπερκατανάλωση, να σας πούμε ότι όσα περισσότερα αγοράζετε και όσες περισσότερες σακούλες κουβαλάτε, τόσες περισσότερες θερμίδες χάνετε.


Σύμφωνα με το διατροφικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Χαβάης, το περπάτημα από μαγαζί σε μαγαζί (με ταχύτητα περίπου 2 χλμ/ώρα), μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 200 θερμίδων (οκ, και κάποιων ευρώ) για ένα άτομο που ζυγίζει 68 κιλά. Γρήγορα για shopping therapy!

6. Τρώγοντας

7 new tricks to banish late-night food cravings — for good

Για να είμαστε ακριβείς, βέβαια, ο λόγος που καίτε θερμίδες ενώ τρώτε δεν είναι η ίδια η τροφή, αλλά η κίνηση της μάσησης η οποία ενεργοποιεί τους μύες του σαγονιού. «Ε και πόσο μπορεί πια να κάψει αυτή η τόσο μικρή κίνηση που συμβαίνει στο πρόσωπο μας;», θα αναρωτηθείτε εύλογα. Μαζί με την κατάποση και την πέψη, μπορούμε να μιλάμε για 140 θερμίδες την ώρα (ω ναι!).


Και ενώ υπάρχουν και τροφές που λειτουργούν αρνητικά από θερμιδικής άποψης, όπως οι πιπεριές τσίλι οι οποίες κάνουν το σώμα να καίει 50-100 θερμίδες, έρευνα που διεξήχθη για την αμερικανική κλινική Mayo, βρήκε ότι η συνήθεια να μασάμε τσίχλα ισοδυναμεί με 11 θερμίδες/ώρα.

Διαβάστε επίσης: 8 βότανα και φυτά που κάνουν θαύματα στην υγεία

7. Καθώς κοιμάστε

How to Lose Weight While You Sleep

Σε αυτό το σημείο πια πρέπει πια να νιώθετε ότι χάνετε θερμίδες και μόνο που διαβάζετε το εν λόγω κείμενο (δεν αποκλείεται!). Για να σας «αποτελειώσουμε», θα σας πούμε και αυτό: Ναι, χάνετε θερμίδες ακόμα και όταν κοιμάστε (και νομίζω αυτή είναι η αγαπημένη μου άσκηση). Κατά τη διάρκεια του ύπνου και όσο εσείς ονειρεύεστε, το σώμα σας αναγεννά κύτταρα, αναπλάθει ιστούς, καθαρίζει από τις τοξίνες.

Ας μιλήσουμε όμως για άλλη μια φορά (και) με αριθμούς: Ένας οχτάωρος ύπνος σημαίνει έως και 500 θερμίδες ενώ αν είστε φαν της μεσημεριανής ή απογευματινής σιέστας πάλι κερδισμένη βγαίνετε, αφού ένας άνθρωπος που ζυγίζει 85 κιλά καίει 28 θερμίδες ανά μισή ώρα ύπνου. Αυτό θα πει «όνειρα γλυκά».

8. Παίζοντας

5 Family Activities For Outdoor Fun

Οκ, δεν είστε πια 12 ώστε το παιχνίδι αυτό καθεαυτό να αποτελεί μια από τις βασικές σας ασχολίες, αλλά την επόμενη φορά που το παιδί σας ή το ανιψάκι σας ή το παιδί της φίλης σας ή το βαφτιστήρι σας, σάς ζητήσει να παίξετε μη το σκεφτείτε λεπτό.


Σύμφωνα με άρθρο της Ιατρικής σχολής του Harvard, παίζοντας μαζί με ένα παιδί σε εξωτερικό χώρο για 20 λεπτά αποχαιρετάτε 78 θερμίδες ενώ με παιχνίδια όπως «τα μήλα«, κρυφτό ή κυνηγητό φτάνετε έως και 210 θερμ./ώρα. Αν, πάλι, δεν μπορείτε καν να βάλετε τον εαυτό σας σε τέτοιες καταστάσεις, να σας ενημερώσουμε, πως και το να σπρώχνετε το καρότσι έχει οφέλη (150 θερμίδες/ώρα!).

Και τα καλά δε σταματούν εδώ. Ακόμα και με το να βλέπετε κινούμενα σχέδια σε ταινία ή να διαβάζετε παραμύθια, μπορείτε να κάψετε έως και 35 θερμίδες/ώρα ενώ με το να λύσετε sudoku, σταυρόλεξο ή κάποια σπαζοκεφαλιά μαζί με ένα παιδί, αυξάνετε τον αριθμό των «καμμένων» θερμίδων σε 110/ώρα. Φανταστικό, ε; 

Ελπίζουμε αυτοί οι απλοί και ασυνείδητοι τρόποι να “κάψετε” θερμίδες, να σας έφτιαξαν την διάθεση και να σας φάνηκαν χρήσιμοι!

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FLOTSA.GR

Πηγή

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα