28η Οκτωβρίου του 1940: 82 χρόνια μετά το «ΟΧΙ»!

Γιορτάζει σήμερα όλη η Ελλάδα την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, με τη μεγαλύτερη λαμπρότητα και επισημότητα, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της στην ιστορική πορεία του Έθνους.

Ελληνική σημαία: Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις | ZOX.gr

Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 1940

Δευτέρα ξημέρωνε όταν στις 28 Οκτωβρίου το 1940, στις 3 το πρωί, ο ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα επισκέπτεται το σπίτι του δικτάτορα Μεταξά στην Κηφισιά και παραδίδει τελεσίγραφο από την Ιταλική Κυβέρνηση, το οποίο ζητάει σε 3 ώρες από εκείνη την στιγμή η Ιταλία να καταλάβει στρατηγικές θέσεις της χώρας μας και να βοηθήσει στην απροβλημάτιστη επέλαση των δυνάμεων του Άξονα.

Το περιβόητο “ΟΧΙ” του Μεταξά, είναι ο τρόπος με τον οποίο θυμόμαστε τα ακριβή λόγια του Μεταξά: “Λοιπόν αυτό σημαίνει πόλεμο!”, που σηματοδότησαν την κατηγορηματική του άρνηση στο αίτημα.

Λίγες ώρες μετά απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό το οποίο είχε ως εξής:

Διάγγελμα του Ιωάννη Μεταξά προς τον Ελληνικό Λαό στις 28 Οκτωβρίου 1940 -  BINTEO - Hellas-Now

Προς τον ελληνικόν λαόν,

Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.

Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. Θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.

Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τα ιεράς μας παραδόσεις.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως

Ιωάννης Μεταξάς”

28η Οκτωβρίου: Από το ΟΧΙ στο Έπος του 40′ | Νέα Πρωινή

O ίδιος ο Ιταλός Πρέσβης, Εμανουέλε Γκράτσι, περιγράφει τη σκηνή στα απομνημονεύματά του: «”Έχω εντολή κ. Πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση” και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: “Αυτό σημαίνει Πόλεμο“. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι “Αν ο στρατηγός Παπάγος…”, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: “ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως“».

Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28

28 Οκτωβρίου 1944: Το άγνωστο αντιφασιστικό συλλαλητήριο, συγκλονιστικές  στιγμές, αδημοσίευτες ΦΩΤΟ | Enallaktikos.gr

Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Οι Έλληνες του 1940 αντιστάθηκαν, είπαν ΟΧΙ, δεν υποτάχθηκαν… Ενα ΟΧΙ που τίμησαν και δεν δίστασαν να το βροντοφωνάξουν! Σήμερα λοιπόν τιμούμε τους αγωνιστές του ΟΧΙ, αυτούς που δεν ένιωθαν κατά βάθος “σκλάβοι” και πολέμησαν για το δικαίωμα να αποφασίζουν για τον τόπο τους…

28 Οκτωβρίου 1940: Το ηρωικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας στην Ιταλία

Πηγή

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα