13 ταινίες που απαγορεύτηκαν σε κινηματογράφους του κόσμου!

13 ταινίες που απαγορεύτηκαν

Κάποιες ταινίες αφήνουν εποχή για το πρωτότυπο σενάριό τους, τη μελετημένη σκηνοθεσία ή ακόμα και για τα υπέροχα τους ειδικά εφέ. Είναι όμως και κάποιες άλλες οι οποίες έκλεψαν την παράσταση για το αποκρουστικό για τους περισσότερους περιεχόμενό τους. Οι σκηνές έντονης βίας, βάναυσων δολοφονιών και ωμών αγριότητων κατέστησαν αυτές τις ταινίες ταμπού σε πολλά μέρη του κόσμου. Άλλες ταινίες προβλήθηκαν πολύ μετά που εκδόθηκαν και άλλες ταινίες που απαγορεύτηκαν και δεν βγήκαν ποτέ.

Banning | Paris MoU

Παρακάτω συλλέξαμε 13 ταινίες που απαγορεύτηκαν και αποσύρθηκαν από τις αίθουσες, από διάφορους κινηματογράφους σε όλο το κόσμο:

1. A Clockwork Orange (1971)

ταινίες που απαγορεύτηκαν
Πηγή εικόνας: Bachilleratocinefilo.com

Ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1971, σκηνοθετημένη από τον Stanley Kubrick. Δεν φαντάζεσαι στην αρχή πως μια ταινία επιστημονικής φαντασίας μπορεί να θεωρηθεί από τις απαγορευμένες. Η ταινία είναι βασισμένη πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Anthony Burgess. Θεματολογικά, πρόκειται για μια σπουδή πάνω στη βία, τόσο των συμμοριών όσο και του κράτους και του σωφρονιστικού συστήματος. Θεωρήθηκε εξτρεμιστική για την εποχή της και απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες. Ο ίδιος ο Kubrick, ενοχλημένος από την απαγόρευση, ζήτησε η ταινία του να μην προβληθεί στην Αγγλία μονάχα μετά το θάνατό του. Μετά το θάνατό του η γυναίκα του Kubrick, αποκάλυψε ότι ο λόγος που δεν ήθελε ο σκηνοθέτης να προβληθεί ήταν επειδή δέχτηκε αστυνομική συμβουλή να μην το κάνει λόγω των πολλαπλών απειλών που δέχτηκε για τη ζωή του. Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν σε Ιρλανδία, Αγγλία , Σιγκαπούρη, Βόρειο Κορέα και Ισπανία.

2. The Texas Chainsaw Massacre (1974)

ταινίες που απαγορεύτηκαν
Πηγή εικόνας: Thatwasabitmental.com

Μια από τις πιο απαγορευμένες σίγουρα ταινίες για ανήλικους με τόσο blood bath που πέφτει. Η ιστορία ξεκινά όταν μια παρέα πέντε φίλων πηγαίνουν να επισκεφτούν το παλιό σπίτι του παππού του ενός. Στη διαδρομή με το αυτοκίνητο παίρνουν μαζί τους έναν παράξενο άντρα που κάνει οτο-στοπ που αρχίζει να τους λέει περίεργα πράγματα. Λίγο αργότερα βρίσκονται στη μέση της αμερικάνικης ερήμου και αντιμέτωποι με μια οικογένεια κανιβάλων και ιδίως ενός σχιζοφρενούς δολοφόνου. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη «δράση» του δολοφόνου Ed Gein, ο οποίος φορούσε ανθρώπινο δέρμα αλλά δεν χρησιμοποιούσε πριόνι. Πρόκειται για μιαν από τις πιο αιματηρές ταινίες όλων των εποχών και γι’ αυτό απαγορεύτηκε η προβολή της σε πολλές χώρες. Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν σε Φινλανδία, Αγγλία, Αυστραλία, Δυτική Γερμανία, Χιλή, Ιρλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη και Σουηδία.

3. The Exorcist (1973)

ταινίες που απαγορεύτηκαν
Πηγή εικόνας: Wyborcza.pl

Ο μυθιστοριογράφος William Peter Blatty, εμπνευσμένος από άρθρα εφημερίδων που ανέφεραν ότι ένα 13χρονο αγόρι στο Μέριλαντ είχε καταληφθεί από δαιμονικές δυνάμεις, έγραψε ένα μυθιστόρημα για ένα δαιμονισμένο κορίτσι. Η πρώτη μεγάλη εμπορική επιτυχία στην ιστορία των ταινιών τρόμου, πολυσυζητημένη, με τεράστιο αντίκτυπο, προτάθηκε για δέκα Όσκαρ και απέσπασε δύο για καλύτερο ήχο και καλύτερο σενάριο. Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν στην Αγγλία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Διαβάστε επίσης: Ο «Εξορκιστής» η τρομακτικότερη ταινία όλων των εποχών!

4. Life of Brian (1979)

Πηγή εικόνας: Flix.gr

Η υπόθεση αφηγείται την ιστορία του Brian, ο οποίος γεννήθηκε σε ένα στάβλο την ημέρα των Χριστουγέννων, ακριβώς δίπλα στο στάβλο που γεννήθηκε ο Χριστός. Οι Τρεις Μάγοι με τα Δώρα φτάνουν στο στάβλο του και τα αποθέτουν στην ποδιά του. Όταν όμως, το αστέρι προχωρά, καταλαβαίνουν το λάθος τους και παραδίδουν τα δώρα τους στο διπλανό στάβλο. Στη διάρκεια της ζωής του, όλοι νομίζουν πως είναι ο Μεσσίας. Το πρόβλημα είναι πως εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να τους πείσει και κατά λάθος τον σταυρώνουν. Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν λόγω του βλάσφημου προς τη χριστιανική θρησκεία χαρακτήρα της. Μάλιστα, στην Ουαλία, προβλήθηκε ευρέως το 2009 όταν τέλειωσε η 30χρονη απαγόρευσή της. Απαγορεύτηκε σε Ουαλία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη και Ιρλανδία.

5. Le Dernier Tango a Paris (1973)

Πηγή εικόνας: Rtl.fr

Ένας μεσήλικας προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του, δημιουργώντας μια σχέση καθαρά σαρκική με μιαν άγνωστη νεαρή, σε ένα άδειο διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού. Η ταινία που άλλαξε τα κινηματογραφικά ερωτικά ήθη της δεκαετίας του ’70 οφείλει τη φήμη της στην περιβόητη σκηνή με το βούτυρο. Η σκηνή ακόμα εξακολουθεί να «κυνηγά» την πρωταγωνίστρια Maria Schneider, αφού δεν αποτελούσε μέρος του αυθεντικού σεναρίου. Σε συνέντευξή της το 2007, ανέφερε ότι ένιωσε «ντροπιασμένη και ελαφρώς βιασμένη» αλλά “Ευτυχώς δεν χρειάστηκε δεύτερη απόπειρα για τη σκηνή». Παράλληλα, δήλωσε ότι πλέον μαγειρεύει μόνο με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο!Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν σε Ιταλία, Σιγκαπούρη, Νεα Ζηλανδία, Πορτογαλία και Βόρεια Κορέα.

6. All Quiet on the Western Front (1930)

Πηγή εικόνας: Irishtimes.com

Η ταινία ακολουθεί μια ομάδα νεαρών Γερμανών στρατιωτών που προσπαθούν να καταλάβουν την τραγικότητα του πολέμου όταν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα απαγόρευσαν την ταινία στη Γερμανία μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω των αντιπολεμικών και αντιγερμανικών μηνυμάτων της. Πριν από την απαγόρευση της ταινίας το 1930, οι ναζί διέκοπταν τις προβολές αφού γέμιζαν τις κινηματογραφικές αίθουσες με ποντικούς. Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν στην Γερμανία (1931-1945) και Αυστρία (1931-1945).

7. Caligula (1979)

ταινίες που απαγορεύτηκαν
Πηγή εικόνας: Telerama.fr

Πρόκειται για την ιστορία του Ρωμανού αυτοκράτορα Καλιγούλα που χρησιμοποίησε βίαια μέσα για να κερδίσει το θρόνο του, την τυραννική του διακυβέρνηση και την παραφροσύνη του. Η ταινία απαγορεύτηκε λόγω έντονης βίας και σεξουαλικών σκηνών, συμπεριλαμβανομένου του πάθους του αυτοκράτορα για την αδελφή του. Η ταινία αντιμετώπισε βαρύτατες κριτικές. Ο Roger Ebert, έδωσε μηδέν αστέρια, περιγράφοντας την ταινία σαν “Αρρωστημένη, κυριολεκτικά άχρηστη και σκουπίδι“. Τόσο ο Peter O’Toole όσο και ο Malcolm McDowell, εξέφρασαν τη μετάνοιά τους για τη συμμετοχή τους στην ταινία. Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν στον Καναδά και την Ισλανδία.

Διαβάστε επίσης: Οι 15 πιο τρομαχτικοί χαρακτήρες του κινηματογράφου

8. The Last House on the Left (1972)

Πηγή εικόνας: Allhorror.com

Δύο νεαρές γυναίκες απάγονται, βιάζονται και δολοφονούνται από μια συμμορία ψυχοπαθών, οι οποίοι στη συνέχεια αναζητούν καταφύγιο, χωρίς να το γνωρίζουν, στο σπίτι της μίας κοπέλας. Ήταν από τις πρώτες αμερικάνικες ταινίες που πραγματικά έδειξε τη βία και το θάνατο με τρόπο πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής. Ο σκηνοθέτης της, Wes Craven, ξεκίνησε την καριέρα του γυρίζοντας ταινίες πορνό και αργότερα σκηνοθέτησε πολλές ταινίες τρόμου όπου περιείχαν σκηνές ωμής βίας. Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν σε Αγγλία, Σιγκαπούρη, Ισλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Δυτική Γερμανία και για πάνω από 32 χρόνια στην Αυστραλία.

9. I spit on your grave (1978)

ταινίες που απαγορεύτηκαν
Πηγή εικόνας: Criticsatlarge.ca

Αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη για να γράψει το πρώτο της βιβλίο. Μία ομάδα ντόπιων την απάγει, με σκοπό να την κακοποιήσουν. Η ομάδα των τεσσάρων αντρών τη βιάζουν, καταστρέφουν το βιβλίο της και αφήνουν έναν από αυτούς ώστε να την αποτελειώσει. Τελικά αυτός δεν τα καταφέρνει να προχωρήσει σε αυτή την πράξη. Η γυναίκα, όταν τελικά αναρρώνει, θέλει να πάρει την εκδίκησή της, σκοτώνοντας τους όλους όσο πιο βίαια μπορεί. Η ταινία κατακρίθηκε έντονα για τη μακράς διαρκείας σκηνή του βιασμού της πρωταγωνίστριας. Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν σε Φινλανδία, Αυστραλία, Κίνα, Σιγκαπούρη Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Ισλανδία, Νορβηγία, Δυτική Γερμανία, Ιρλανδία και Αγγλία.

10. Visions of Ecstasy (1989)

Πηγή εικόνας: Mondo-digital.com

Η ταινία διαρκεί μόνο 18 λεπτά και περιέχει σκηνές σεξουαλικής αναπαράστασης της Αγίας Τερέζας της Αβίλα να φροντίζει το σώμα του Ιησού στο Σταυρό. Σαν αποτέλεσμα η ταινία δεν πήρε πιστοποιητικό καταλληλότητας λόγω του βλάσφημου της χαρακτήρα. Ο σκηνοθέτης προώθησε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τελικά το 2008 έγινε άρση των νόμων περί βλασφημίας στην Αγγλία. Πάντως, η ταινία δεν προβλήθηκε στο ευρύ κοινό και μάλλον δεν θα προβληθεί ποτέ. Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν στην Αγγλία.

11. Faces of Death (1978)

Πηγή εικόνας: Allhorror.com

Σκοπός της ταινίας είναι να δείξει στο κοινό πώς αντιδρά ένα πρόσωπο την ώρα που πεθαίνει. Η ταινία ξεκινάει με πλάνα από αληθινές νεκροψίες που κυριολεκτικά παγώνουν το αίμα. Το μενού περιλαμβάνει πραγματικά πλάνα από καθημερινή δράση ρουτίνας σε σφαγεία, σκηνές από το Βιετνάμ, ζώα να τρώνε ανθρώπους, μέχρι στημένες σκηνοθετικά αιρέσεις που κάνουν καννιβαλιστικές τελετές με πτώματα. Απαγχονισμοί, αποκεφαλισμοί, εκτελέσεις στην ηλεκτρική καρέκλα, αυτοκτονίες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Φινλανδία, Νορβηγία και Αγγλία.

12. The Testament of Dr. Mabuse (1933)

Πηγή εικόνας: Prishtinainsight.com

Το σενάριο ακολουθεί έναν Γερμανό αστυνομικό επιθεωρητή που διερευνά μια υπόθεση όπου όλες οι ενδείξεις οδηγούν στον Δόκτορα Mabuse, που ήταν κλεισμένος σε ένα ψυχιατρείο για χρόνια. Με την άνοδο στην εξουσία του Χίτλερ, ο Goebbels έγινε υπουργός Προπαγάνδας και απέσυρε την ταινία αφού, όπως υποστήριξε, η ταινία υπέσκαπτε την εμπιστοσύνη που έδειχνε ο λαός προς τους ηγέτες του. Ο σκηνοθέτης οργάνωνε μυστικά συχνές προβολές για τους φίλους του. Φήμες αναφέρουν ότι ο Goebbels, ζήτησε από το σκηνοθέτη της ταινίας Fritz Lang, να δημιουργήσει ταινίες που να υποστηρίζουν την κυριαρχία των Ναζί. Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν σε Φινλανδία, Σουηδία και Γερμανία.

13. Straw Dogs (1971)

Πηγή εικόνας: Top10films.co.uk

Σ’ ένα απόμακρο χωριό της Κορνουάλης, ένας φιλειρηνιστής Αμερικάνος μαθηματικός οδηγείται σ’ ένα ξέσπασμα βίας όταν μια παρέα μεθυσμένων χωρικών βιάζει τη Βρετανίδα γυναίκα του και προσπαθεί να εισβάλει στη φάρμα του. Αναγκασμένος να υπερασπιστεί το σπίτι του, ο David, αρχίζει ένα πρωτοφανές ξέσπασμα βίας, που καταλήγει σε ένα όργιο δολοφονίας. Η σκηνή του βιασμού θεωρείται μέχρι σήμερα η πιο ‘προβοκατόρικη’ στην ιστορία του κινηματογράφου, αφού το θύμα μοιάζει να το απολαμβάνει. Είναι από τις ταινίες που απαγορεύτηκαν στην Αγγλία.

Πηγή

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας μέσα για περισσότερα άρθρα και memes!

Rating: 5 out of 5.

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα