Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με συγγενείς, φίλους, γνωστούς, οι οποίοι προσπαθώντας να δείξουν το “ενδιαφέρον” τους για εμάς καταφέρνουν να μας φέρουν πολλές φορές σε δύσκολη θέση, λόγω των κατά κάποιον τρόπο άβολων ερωτήσεων που μας κάνουν συνήθως.
Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του βρίσκεται ένας άνθρωπος και σε οποιαδήποτε κατάσταση. Παρατηρώντας και εξετάζοντας αυτές τις ερωτήσεις ενδιαφέροντος, οι οποίες γίνονται κατά κύριο λόγο για κουτσομπολιό, διαπιστώνει κανείς ότι τελικά όλοι θα έχουν πάντα κάτι να πουν και να σχολιάσουν.
Μετά από πολύ κόπο και ανώφελα ραντεβού, καταλήγεις να κάνεις επιτέλους μια «σχέση». Οι πρώτες ερωτήσεις που θα σκάσουν στο τραπέζι για το έτερον ήμισυ είναι συνήθως οι εξής:
Πόσο χρονών είναι;

Τα σχόλια εδώ είναι παρόμοια – ανάλογα με το αν είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος… κοινώς θα σχολιαστεί όσων ετών και να είναι ο καψερός!
Τι δουλειά κάνει;

Πολύ σημαντικό να ξέρει ο περίγυρος τι δουλειά κάνει ο άνθρωπος, η οποία θα σχολιαστεί αναλόγως, με το πόσο θα είναι αποδεκτό -ενδιαφέρον- το επάγγελμά του στην κοινωνία..
Που μένει;

Και καλά τάχα μου, μην σας φάνε και οι δρόμοι βρε παιδάκι μου…
Μένει μόνος του;

Αν μένει μόνος του έχει καλώς, θα ακούσεις σχόλια τύπου «Αα! Είναι ανεξάρτητος» και άλλες τέτοιες μπούρδες. Ενώ αν μένει με τους γονείς του όλοι μα όλοι θα σκεφτούν ότι είναι μαμάκιας.
Διαβάστε επίσης: Φλότσα: Καμμένες Ατάκες Vol1
Έχει αυτοκίνητο;

Αν έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο, όλα βαίνουν καλώς. Αν όμως δεν έχει μαύρο φίδι που σε έφαγε. Η απάντηση φυσικά θα συνδυαστεί και με την οικονομική του κατάσταση, με τη δουλειά του κτλ. Αν τυχόν έχει ή απλά οδηγεί μηχανή, τότε το πιθανότερο οι φίλες σου να το βρουν σέξυ, ενώ οι δικοί σου θα αρχίσουν να σε κλαίνε πριν την ώρα σου, κοινώς να σε πρήζουν σε στυλ “με τους αλήτες”, που γυρνάς..
Διαβάστε επίσης: 33 ατάκες που δεν πρέπει να πεις σε ένα single κορίτσι!
Τι ζώδιο είναι;

Γιατί αν δεν ταιριάζουν τα ζώδιά σας, οι πλανήτες σας, η Αφροδίτη σας και ο Κρόνος σας που πας κουκλίτσα μου να κάνεις σχέση; Δεν θα στεριώσει με τίποτα αν το πλανητικό σας σύστημα δεν βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία, τι δεν καταλαβαίνεις;
Άντε και τα “φτιάξατε”, άντε και η σχέση σας προχωράει καθώς προχωράνε και οι μήνες που είστε μαζί, μετά αρχίζουν οι κάπως άβολες ερωτήσεις του τύπου:
Θα μείνετε μαζί;

Τι; Είστε 6 μήνες μαζί και βγαίνετε μόνο ραντεβού; Δηλαδή δεν έχετε ζήσει μαζί την καθημερινότητα; Αν δεν ζήσεις με τον άλλον δεν ξέρεις ποιος πραγματικά είναι..
Διαβάστε επίσης: Πόσο κρατά ο έρωτας;
Μένετε μαζί; Και τι περιμένετε; Πότε θα παντρευτείτε;

Μα εννοείται πως μόλις συγκατοικήσεις με τον σύντροφό σου, πρέπει να βγάλεις ντελάλη με το χρονοδιάγραμμα του λόγου του αρραβώνα – γάμου σας… τι δεν το ήξερες; Επίσης τι εννοείς ό,τι μένετε μαζί; Σε έχει σπιτώσει – τον έχεις σπιτώσει; Ανήκουστα πράγματα!
Κάποια στιγμή, αποφασίζεις να επισημοποιήσεις τη σχέση σου και να προχωρήσεις εις γάμον κοινωνίαν… Και οι άβολες ερωτήσεις σαφώς και συνεχίζονται, για να μην πω ότι τώρα ξεκινάνε τα καλύτερα!

‘
“Άντε τώρα που παντρευτήκατε βάλτε μπρος και για κανένα παιδάκι…”

Πότε θα κάνετε καλέ κανένα μωρό; Τι περιμένετε; Βάλτε μπρος τώρα που είστε νέοι.
Τώρα λίγο πιο σοβαρά πέρα από την πλάκα…
Ειδικά στις μέρες μας θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο άβολα και εντελώς αδιάκριτα πράγματα που μπορεί κάποιος να ρωτήσει. Βρε φίλε ξέρεις αν θέλω να κάνω παιδί; Με ρωτάς αν μπορώ; Αν τα βγάζω πέρα οικονομικά; Αν έχουμε κάποιο θέμα υγείας; Και ένα σωρό άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι, τα οποία δεν θέλει να γνωστοποιήσει ντε και καλά στον κάθε ένα και στην κάθε μια…
Διαβάστε επίσης: Γιατί τα μωρά σταματούν να κλαίνε όταν τα παίρνουμε αγκαλιά όρθιοι;
Έρχεται η στιγμή που φέρνεις στον κόσμο το πρώτο σου παιδί. ΟOΟΧΙ! Οι ερωτήσεις δεν τελειώνουν ακόμη. Εκεί που προσπαθείς να συνηθίσεις μια καινούργια πραγματικότητα και να τα φέρεις βόλτα με το σπλάχνο σου, οι άβολες ερωτήσεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό.

Πως γέννησες; Φυσιολογικά ή με καισαρική;

Αλήθεια τώρα έχει καμία σημασία; Όχι ειλικρινά πείτε μου… Αν τυχόν γέννησες φυσιολογικά η συζήτηση περί τοκετού σταματάει εκεί. Αν κάνεις το λάθος και απαντήσεις ότι γέννησες με καισαρική τομή, το πιθανότερο είναι να εισπράξεις ένα βλέμμα δολοφονικό, ειρωνικότατο μάλιστα και πιθανόν και ένα σχόλιο του τύπου “τώρα όλες κοιτάτε τη βολή σας”. Τώρα τι βολή μπορεί να παρέχει η καισαρική τομή αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο!
Επίσης αμέσως μετά από τη συζήτηση για το καθεστώς της γέννας ακολουθεί πάντα μα πάντα η ερώτηση:
Διαβάστε επίσης: Έμβρυο: Ο σχηματισμός του από τη σύλληψη ως τη γέννα
θηλάζεις;

Αν απαντήσεις ναι, θα εισπράξεις μεν ένα μεγάλο μπράβο αλλά θα είσαι υποχρεωμένη και να ακούσεις για πόσο καιρό η κάθε μια από αυτές που σου έκαναν την ερώτηση θήλαζε το μωρό της, λες και σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή. Αν πάλι απαντήσεις όχι, το πρόσωπο της συνομιλήτριάς σου θα ξινίσει αυτόματα και θα σε κοιτάξει με στυλ, “δηλαδή τώρα εσύ θέλεις να λέγεσαι μάνα;”
Το όλο το θέμα αναφορικά με τον τοκετό και τον θηλασμό θα μπορούσε να γίνει άρθρο από μόνο του, πιστέψτε με…
Αφού λύσαμε τα θέματα περί γέννας και θηλασμού λες… “Οκ, τώρα θα με αφήσουν στην ησυχία μου!”… αμ δε!

Εκεί που δεν έχεις ακόμη προλάβει να κουλαντρίσεις ένα πλάσμα, το οποίο το μόνο που κάνει είναι να σε ταλαιπωρεί 24 ώρες το 24ωρο, εκεί που ο μαύρος κύκλος έχει φτάσει αστράγαλο από το ξενύχτι, εκεί που σε έχουνε φάει οι δρόμοι για να πηγαίνεις βόλτες το σπλάχνο σου γιατί έχει κολικούς… Εκεί που για να βρεις 10 ολόκληρα λεπτά για να κάνεις ένα ρημάδι μπάνιο να ξεβρωμίσεις από τη γαλατίλα και τα ξεράσματα που έχεις φάει από το μικρό σου αγγελούδι και πρέπει να επιστρατεύσεις όλο σου το σόι, τη γειτονιά και τα πέριξ για να κρατήσει το μωρό, θα σου σκάσει και η κορυφαία ερώτηση – πρόταση…
“Άντε βάλτε τώρα μπρος και για το δεύτερο να τα ξεπετάξεις μαζί να ξεμπερδεύεις!

Διαβάστε επίσης: Μας προκαθορίζει η σειρά γέννησης ή όχι;
Σε αυτό το σημείο, το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι απλά, να πάρεις ένα φλογοβόλο και όποιον πάρει ο Χάρος!

Και δυστυχώς ο κατάλογος των άβολων ερωτήσεων δεν τελειώνει εδώ. Οι ερωτήσεις και οι κριτικές συνεχίζονται για όσο το παιδί σου, όσο αυτό θα μεγαλώνει και όλοι θα έχουν άποψη για το τι είναι καλύτερο να του προσφέρεις… Όταν ειδικά το παιδί σου πάει στο σχολείο εκεί ξεκινάει ένας νέος Γολγοθάς αλλά αυτά τα θέματα νομίζω ότι πρέπει να γίνουν ένα άλλο άρθρο…
Μυρσινη μοσχου
By Μυρσίνη Μόσχου