Ζάρι… λατρεία ή μίσος;

Ζάρι λατρεία ή μίσος;

Στη ζωή μας γενικά επικρατεί η αίσθηση του θετικού και του αρνητικού. Συνηθίζουμε να ταυτίζουμε τις επιλογές μας με ένα νόμισμα που έχει 2 όψεις. Τι θα γινόταν όμως αν οι επιλογές μας ήταν πάντα περισσότερες; Αν θα έπρεπε να ανασχεδιάζουμε τις προοπτικές μας με βάση τις εκάστοτε πιθανότητες και τις συνέπειες των πράξεων μας; Αυτό το ερώτημα φυσικά δεν θα σας το απαντήσει η ΦΛΟΤΣΑ!!! Αντί αυτού θα αναλύσουμε το παγκόσμιο φαινόμενο του αντικειμένου που ακούει στο όνομα ζάρι..

Το ζάρι που όπως είναι αναμενόμενο έχει τις ρίζες στην αρχαία Ελλάδα (δεν το περιμέναμε καθόλου), οι μεγαλύτεροι θα το γνωρίζουν από το πασίγνωστο Τάβλι. Με την πάροδο του χρόνου έκανε την εμφάνιση του σε ολοένα και περισσότερα επιτραπέζια παιχνίδια με πολλές παραλλαγές. Πλέον θα δούμε παιχνίδια με πολύπλευρα ζάρια η ακόμα και με μόλις 3 πλευρές. Υπάρχουν ζάρια πολύχρωμα, διάφανα, με σχήματα αντί για αριθμούς και ένα σωρό άλλες ευφυείς τροποποιήσεις.

Εδώ γεννιέται λοιπόν ένα μεγάλο ερώτημα! Τα ζάρια ωφέλησαν την εξέλιξη των επιτραπέζιων η φυλάκισαν την στρατηγική και απελευθέρωσαν τελείως τον παράγοντα τύχη; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν θα είναι ούτε ρητορική ούτε διπλωματική. H ΦΛΟΤΣΑ ξεκάθαρα δηλώνει ότι τα ζάρια και όλες οι παραλλαγές τους έχουν ανεβάσει το επίπεδο των επιτραπεζίων σε όλους τους τομείς.

Ο κάθε παίχτης μπορεί να προσαρμόσει την στρατηγική του και να σκεφτεί περισσότερο όλα τα ενδεχόμενα αποτυχίας καλής ζαριάς. Η είσοδος των ζαριών στα επιτραπέζια απλοποίησε κατά πολύ την διαδικασία μαχών ή πιθανοτήτων, ανέβασε την αίσθηση της αγωνίας, και έβαλε τις βάσεις για την εξέλιξη και δημιουργία  περισσοτέρων ειδών επιτραπεζίων στρατηγικής και φαντασίας.

Ο ρόλος του ζαριού

Σε ένα παιχνίδι πέρα από πρακτικός όμως είναι και ψυχολογικός. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να σε ανεβάσει από το ναδίρ στο ζενίθ. Η αλλαγή συναισθημάτων και επιχειρημάτων ανάλογα την επιτυχία ή αποτυχία της ζαριάς είναι εξωπραγματική. Σίγουρα δεν υπάρχει κάποιος που να μην θεώρησε την ήττα του αποτέλεσμα κακής ζαριάς και όχι λανθάνουσας στρατηγικής και το αντίστροφο σε περίπτωση νίκης του.

Υπάρχουν πολλοί που αντιπαθούν τα ζάρια και προτιμούν να διασκεδάζουν με επιτραπέζια που δεν έχουν. Είναι απολύτως δεκτό αλλά δε πρέπει να επηρεάζει αρνητικά την κρίση τους απέναντι σε όσα έχουν. Υπάρχουν επιτραπέζια για όλα τα γούστα. Άλλωστε η τύχη σε ένα επιτραπέζιο το κάνει πιο ενδιαφέρον και ισοσταθμίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αρχαρίων και των πιο βετεράνων. Πόσο βαρετό θα ήταν άλλωστε να κέρδιζε πάντα ο πιο έξυπνος η ο πιο έμπειρος σε κάθε παρτίδα;

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι το ζάρι κάποιοι το αγαπούν και κάποιοι το μισούν κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού, όμως ΟΛΟΙ θα έχουν ένα λόγο να το χρησιμοποιήσουν σαν δικαιολογία και αυτό το κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της παρέας μας.

Βασίλης Πατρούλιας

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα